Burgemeester Hugo Maes, de consul van Syldavië en ereburgemeester Luc De Rijck
© Pieter Van Hecke

Burgemeester van Temse wordt ereburger van Syldavië, het onbestaande land van Kuifje

De consul van Syldavië heeft burgemeester Hugo Maes (CD&V) van Temse, tot ereburger benoemd. Het is geen echt ereburgerschap, want Syldavië bestaat ook niet echt. Het is een land dat voorkomt in de albums van Kuifje. Stripfanaten doen alsof het wel echt bestaat, daarom zijn er overal ter wereld zogezegde consuls van Syldavië. In Temse is dat Dirk Lauwers. Het hele verhaal past bij de gemeente Temse die zich als stripgemeente promoot.

Wie de verhalen van stripfiguur Kuifje van tekenaar Hergé kent, weet dat Syldavië zogezegd ergens in Oost-Europa ligt. Muskar XII is er koning en de taal is Brussels dialect. Het land komt in vier albums van Kuifje voor: De scepter van Ottokar, Mannen op de maan, Raket naar de maan en De zaak Zonnebloem. 

Ereburgers

Hugo Maes, de burgemeester van Temse, was niet de enige die tot ereburger van Syldavië werd benoemd. De vorige burgemeester van Temse, Luc De Rijck (CD&V) kreeg ook de eer. Het was alsof het echt was. Het evenement past bij Temse dat zich op de kaart zet als stripgemeente. Net als Syldavië komt Temse voor in enkele Vlaamse stripverhalen. De gemeente organiseert geregeld evenementen rond strips.

Consul Dirk Lauwers

© Pieter Van Hecke

In Temse woont ook de consul van Syldavië. Dat is Dirk Lauwers, grote fan van Kuifje. Er zijn al consuls in 14 landen in de wereld, vertelt hij. Hijzelf is de eerste Nederlandstalige consul van Syldavië in België. Maar je wordt het niet zomaar: "Je moet het werk van Kuifje genegen zijn en verdedigen. Kuifje is een fantastisch figuur die wereldwijd bekend is. De strips werden in meer dan 100 talen gepubliceerd." Dirk is lid van "een informele broederschap van liefhebbers van Kuifje. We doen dit serieus, maar zonder onszelf serieus te noemen of te nemen." 

Meest gelezen