9.000 betogers komen op straat in Brussel tegen geweld in Gaza

In het centrum van Brussel zijn mensen massaal op straat gekomen om te betogen tegen het geweld in de Gazastrook. Het gaat volgens de politie om 9.000 betogers. Ze willen onder meer dat ons land concreet actie onderneemt om een staakt-het-vuren af te dwingen.

De manifestatie trok zich rond 14 uur op gang aan het Brusselse Noordstation.Ā De betogers doen een oproep aan Belgische leiders en de Europese Unie om alles in het werk te stellen om tot een staakt-het-vuren te komen in de Gazastrook. Ze eisen ook een vlotte doorgang voor humanitaire hulp.

De demonstranten dragen borden met opschriften als "Stop de genocide!" en "Staakt-het-vuren nu!". Volgens de politie gaat het officieel om zo'n 9.000 betogers. Dat wordt op X gemeld.

Het initiatief voor de betoging gaat uit van een resem middenveldorganisaties, zoals 11.11.11, Broederlijk Delen,Ā Pax Christi Vlaanderen en Een Andere joodse Stem (EAJS).Ā Sinds de oorlog op 7 oktober uitbrak in Gaza zijn er verschillende pro-Palestijnse betogingen georganiseerd in ons land.Ā 

Bij de oorlog in de Gazastrook zijn al 25.105 mensen om het leven gekomen. De meerderheid van de slachtoffers bestaat uit vrouwen, tieners en kinderen. Ook op de Westelijke Jordaanoever werden sinds de opflakkering van het geweld tussen Israƫl en Hamas 369 mensen gedood, onder wie 95 kinderen. In Israƫl zijn op 7 oktober 1.200 doden gevallen.

BEKIJK - "9 op de 10 mensen in Gaza eten niet elke dag" staat op een van de borden:

Videospeler inladen...
NICOLAS MAETERLINCK

Meest gelezen