Dit ontwerp van Libeskind verdwijnt in de prullenmand.

Controversieel ontwerp Boerentoren in prullenmand: eigenaar Fernand Huts stuurt architect terug naar tekentafel

Het ontwerp van de bekende architect Daniel Libeskind voor een vernieuwde Boerentoren zal worden hertekend. Dat heeft eigenaar Fernand Huts bekendgemaakt tijdens een werkreis in Zwitserland. Tegen het ontwerp van Libeskind was nogal wat protest gerezen, onder meer omdat er een glazen structuur op de toren zou worden geplaatst. Maar dat zal niet gebeuren, aldus Huts.

Eind vorig jaar spraken zowel de huidige als de vier vorige Vlaamse Bouwmeesters zich uit tegen het ontwerp. Ze noemden de tekeningen "volstrekt onaanvaardbaar". "Het is niet nodig om over een icoon een hedendaagse saus te gieten", klonk het. Volgens een recente peiling van Gazet Van Antwerpen wil 61 procent van de Antwerpenaren dat er niets verandert aan de iconische Boerentoren.

Begin dit jaar zei Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) dat er al verschillende vergaderingen hadden plaatsgevonden tussen Katoen Natie, ontwikkelaar ION, de stadsbouwmeester en het agentschap Onroerend Erfgoed. "Die dialoog verloopt goed. Er wordt gezegd wat er gezegd moet worden en mijn agentschap meent dat de opdrachtgever begrijpt wat er vanuit die erfgoedhoek speelt", aldus Diependaele.

Het ontwerp van Libeskind kwam als winnende ontwerp naar boven nadat Huts aan tientallen architecten had gevraagd om een ontwerp op papier te zetten. Huts zegt veel te hebben geleerd uit de reacties op dat ontwerp. Libeskind blijft wel aan boord. "Nu moet onze architect aan het werk", besluit Huts. "Hij zal vooral inzetten op beleving." 

BEKIJK - Fernand Huts: "De mensen die de Boerentoren bezoeken moeten beleven":

Videospeler inladen...

De andere plannen voor het gebouw blijven wel dezelfde. Alles zal ten dienste staan van het publiek en van cultuur. Er komen restaurants en bovenaan de toren komt een beeldentuin met panoramazicht. In de nieuwe toren is geen plaats voor appartementen.

Trouwens krijgt ook "Trinity" een plaatsje in de vernieuwde Boerentoren. Fernand Huts heeft het geraamte van de Tyrannosaurus rex gekocht en wil dat tentoonstellen in de iconische Antwerpse toren.

Meest gelezen