Boon, Denayer en co. trekken met vertrouwen naar de Spelen.© BELGA

Ook Red Lions winnen olympisch kwalificatietoernooi en mogen borst natmaken voor lastige groepsfase in Parijs

Een dag na de Red Panthers hebben ook de Red Lions het olympisch hockeytoernooi in Valencia als winnaar afgesloten. In een overbodige finale tegen gastland Spanje – het ticket voor Parijs was vrijdag al binnen – haalden de Belgische hockeymannen het verdiend met 2-3. De Red Lions trekken met vertrouwen naar de Spelen, waar hen wel een moeilijke groepsfase wacht.

Maarten Delvaux in Valencia

De Red Lions hadden blijkbaar vrijdag geen al te stevig olympisch kwalificatiefeestje gevierd, want ze presenteerden zich zondagavond in Valencia als een ploeg die ook een overbodige wedstrijd graag wou winnen. Het typeert de gretige olympische kampioen, die een halfjaar voor Parijs de tegenstand zelfs geen kruimels gunt. “We willen de wereld imponeren met ons hockey”, had Arno Van Dessel vrijdag nog gezegd. Imponeren deden de Red Lions in de finale tegen Spanje niet. Domineren wel.

De nummer acht op de wereldranglijst kwam er voor eigen volk in de eerste helft niet aan te pas. Zonder echt voluit te gaan drukten de Red Lions de Spanjaarden tegen het eigen doel. Dat leverde pas in het tweede kwart een verdiende voorsprong op. Tom Boon scoorde zijn zesde doelpunt van het toernooi. De 33-jarige aanvaller werd afgelopen zomer opvallend uit de EK-selectie gelaten en speelde zich deze week in Spanje opnieuw in de kijker van bondscoach Van den Heuvel. We durven te denken dat Boon er straks in Parijs gewoon bij zal zijn.

Tom Boon.© BELGA

Ook na de rust waren de Red Lions beter, maar Spanje lukte in het derde kwart een beetje vanuit het niets de gelijkmaker: 1-1. Het doelpunt gaf de thuisploeg een mentale boost, want de Spanjaarden ging plots beter spelen en creëerden ook enkele kansjes. België slaagde er nadien te weinig in om zijn overwicht op het veld om te zetten in doelgevaar. Een dolle slotfase bracht de beslissing. Drie minuten voor het einde scoorde Van Aubel de 1-2, maar de Red Lions lieten zich meteen verrassen op een zeldzame Spaanse tegenaanval. De match leek te zullen eindigen op shoot-outs, maar een minuutje later prikte Onana de winning goal tegen de touwen.

Van Aubel en Onana vieren de 2-3.© BELGA

Moeilijke poule op Spelen

Als nummer twee op de wereldranglijst treffen de Red Lions in poule B India, Australië, Argentinië, Nieuw-Zeeland en Ierland. De eerste vier van de twee poules gaan naar de kwartfinales en daar zullen de Belgen altijd bij zijn. Als de Red Lions in de kwartfinale echter wereldkampioen Duitsland en Europees kampioen Nederland willen vermijden, winnen ze best ook hun groep. Geen sinecure want zeker India en Australië zijn schaduwfavorieten voor de olympische titel.

De Red Lions kunnen zich opmaken voor de Spelen.© BELGA

Van Aubel: “Lastig om ons nog op te laden voor deze finale”

“Ik ga héél eerlijk zijn, het was echt moeilijk om ons nog op te laden voor deze finale”, gaf Florent van Aubel, maker van de tweede Belgische goal, toe. “Dit hele toernooi stond in het teken van een olympisch ticket. Toen we dat vrijdag binnenhaalden, viel de druk van onze schouders. Dan speel je die finale toch met een ander gevoel.”

Spanje was het eerste land dat erin slaagde om het België op dit olympisch kwalificatietoernooi moeilijk te maken. “Het was de eerste keer deze week dat we onder druk gezet werden. Logisch ook, in een finale in en tegen Spanje. Maar we zijn héél goed met die druk omgegaan. Ik denk dat we een heel goed toernooi gespeeld hebben. We zijn op de goede weg. De voorbereiding naar de Olympische Spelen mag officieel beginnen. En ik heb er zin in. Dat we tegen Australië, India, Argentinië, Nieuw-Zeeland en Ierland spelen in Parijs, wist ik zelfs niet. We zullen de komende dagen wel uitdokteren hoe we dat gaan aanpakken. En dan naar de kwartfinale. En dan let’s go, zoals in Tokio.”

Bondscoach Van den Heuvel: “Niet de uitgesproken topfavoriet op Spelen”

Van den Heuvel.© BELGA

Bondscoach Michel van den Heuvel had begrip dat zijn spelers niet volledig geconcentreerd waren voor de overbodige finale tegen Spanje. “Het was moeilijk om de echte focus te vinden. Maar we hebben wel keurig gewonnen. Al was de manier waarop niet echt bijzonder. Het feit dat we bij een gelijke stand twee keer kunnen versnellen, geeft aan waarom we een bijzonder ploeg zijn.”

In tegenstelling tot Van Aubel had Van den Heuvel wel zijn huiswerk over de poulefase in Parijs klaar. “Een lastige groep, maar op de Olympische Spelen is elke poule lastig. We zijn niet de uitgesproken topfavoriet voor de olympische titel, maar we behoren wel tot het kransje van een zestal landen dat voor het allerhoogste zal strijden. Er wordt op ons gejaagd. Dat vinden we mooi. In Parijs spelen we acht wedstrijden op dertien dagen. Het is het zwaarste toernooi dat er is. Maar ik voel dat er nog steeds veel in deze ploeg zit.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer