Storm Isha brengt regen en vooral harde wind

Vanaf 23 uur vanavond tot 13 uur morgenmiddag is code geel voor rukwinden van kracht. Het KMI waarschuwt dat de wind vanavond sterk toeneemt: tot krachtig in het binnenland en tot zeer krachtig aan zee met rukwinden tussen 80 en 90 km/u. Die zijn het gevolg van storm Isha, die naar het noorden trekt.

Na kleurcodes om te waarschuwen voor sneeuw en gladheid, waarschuwt het KMI nu met code geel voor krachtige windstoten. “Plots draait de wind waardoor we de ene na de andere storing krijgen”, legt VRT-weerman Bram Verbruggen uit.

Die veranderingen brengen de komende week lagedrukgebieden boven ons land, waardoor we regen en veel wind krijgen. “Ineens krijgen we herfst in de winter”, zo vat de weerman het samen.

Storm Isha passeert namelijk in onze contreien: die storm trok vandaag over Schotland en trekt de komende uren naar Noorwegen.

Wij krijgen de komende uren de wolken en de regen over ons heen die met deze storm gepaard gaan. Maar vooral ook harde wind, met windstoten tot 90 km/u en lokaal mogelijk meer.

Weerman Bram Verbruggen legt uit wat we de komende uren mogen verwachten:

Videospeler inladen...

Vanwaar storm Isha?
De huidige storm heet Isha omdat de meteorologische diensten van Nederland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk vooraf een lijst hebben opgesteld voor de stormen van het seizoen 2023-2024. Isha volgt op Henk en de volgende zal Jocelyn heten.

Door stormen een naam te geven willen de weerdiensten het bewustzijn voor gevaarlijk weer verhogen. Het benoemen van een storm maakt de communicatie gemakkelijker. 

Voor de naamgeving van de stormen werd Europa ingedeeld in zes zones die elk hun eigen lijst maken, maar eens een naam gegeven is door een bepaald land, wordt die behouden. België zit in de zone Zuidwest-Europa. Daardoor werkt het KMI samen met de Franse, Luxemburgse, Spaanse en Portugese weerdiensten.

Maatregelen

Zowel aan de kust als in het binnenland worden voorzorgsmaatregelen genomen. In Brussel is sinds 18 uur de toegang tot tuinen, parken, bossen en parkeerplaatsen in het Zoniënwoud verboden. 

Als de weersomstandigheden het toelaten, zullen de parken op morgenmiddag opnieuw worden opengesteld. De wind zou dan namelijk in kracht afnemen, al kunnen zijn er nog rukwinden mogelijk tussen 50 en 60 km/u.

Aan de kust, in Oostende, wordt de komende dagen dan weer de Oostelijke en Westelijke strekdam gesloten wegens de voorspelde rukwinden. Ook het staketsel zal er afgesloten zijn. 

Het zou aan zee harder kunnen waaien dan 90 km/u en dus neemt Oostende maatregelen. "Vermijd onnodige verplaatsingen en blijf zoveel mogelijk binnen", klinkt het bij het stadsbestuur.

Ook maatregelen in omliggende landen

Ook in de omliggende landen wordt gewaarschuwd voor harde wind. In Nederland geldt code oranje voor het noordwesten van het land terwijl in de rest van het land - zoals bij ons - code geel geldt.

Uit voorzorg heeft de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM voor morgen 65 vluchten geannuleerd. Volgens de luchtvaartmaatschappij gaat het om bestemmingen binnen Europa.

Ook de luchthaven Schiphol waarschuwt voor de gevolgen van de storm. "Morgenochtend worden harde windstoten door storm Isha verwacht. Vluchten van en naar Schiphol kunnen te maken krijgen met vertragingen of annuleringen. We vinden het vervelend voor reizigers die hier last van hebben", meldt de luchthaven op X.

In Ierland zitten vanavond al duizenden woningen zonder stroom door de storm Isha. Uit het Noord-Ierse Belfast kwam de melding dat een persoon geraakt is door vallend puin.

De Schotse spoorwegen hebben het treinverkeer fors beperkt. Ook elders in Groot-Brittannië worden treinen geannuleerd, uit voorzorg of omdat spoorwegen zijn overstroomd.

Tientallen vluchten tussen de Ierse hoofdstad Dublin en Groot-Brittannië zijn inmiddels gecanceld. Ook vluchten tussen het Noord-Ierse Belfast en onder meer Londen werden afgeblazen.

BEKIJK - Vliegtuigen worstelen met storm Isha bij landing in Londen:

Videospeler inladen...

De Britse weerdienst Met Office heeft gewaarschuwd voor extreem harde wind en levensbedreigende stortbuien. Het komt zelden voor dat praktisch het hele Verenigd Koninkrijk onder zo'n waarschuwing valt, melden Britse media.

In Frankrijk ten slotte geldt code oranje voor de departementen in het noordwesten, zo meldt de Franse weerdienst.

Meest gelezen