Plus ArtikelKempens bekeken

COLUMN. Morkhoven is als de maan: niks te zien, maar iedereen wil er naartoe

Morkhoven -

Nog nooit in ons leven waren we in Morkhoven geweest. Het dorp had evengoed tegen Peutie-Kappele kunnen aanschurken, maar bleek volgens Google Maps ergens tussen Herentals en Heist-op-den-Berg te liggen. Het dichtstbijzijnde benzinestation ‘Roofthooft’ bevond zich op zo’n 6,2 kilometer.

Stijn Janssen

LEES OOK. Piepklein marktje in Morkhoven valt internationaal in de prijzen: wat maakt deze markt zo speciaal?

Hoe lang dat het dorp van 2.124 zielen daar al ligt, weet niemand. Naar de geschiedenis van Morkhoven is immers nooit onderzoek gedaan. ‘Herentals heeft zijn stadsarchief, Noorderwijk zijn heemkring en Morkhoven… niets”, verklaarde Fons Bouwens een van die 2.124 de inwoners ooit aan een reporter. Morkhoven heeft dus zelfs geen geschiedenis.

Heeft Fons Bouwens dan maar eigenhandig de Wikipedia-pagina geschreven over zijn dorp? Die geschiedenis telt welgeteld acht schamele regels met als belangrijkste wapenfeit dat Morkhoven in 1976 fusioneerde met Herentals ‘alhoewel de bewoners er de voorkeur aangaven te willen fuseren met Herenthout’. Er is echter geen sprake van een opstand der Morkhovenaars tegen de overheerser Herentals.

© BERT DE DEKEN

Dat laatste verwondert ons niet. “De Morkhovenaar is een gezapige, helemaal geen moeilijke mens”, zo kregen we donderdag te horen toen we de plaatselijke markt bezochten. Die uitspraak noteerden we uit de mond van nog één van de 2.124 zielen die het dorp tot vandaag telt. De man bestempelde Morkhoven als ‘het meest vergeten dorp uit de provincie Antwerpen’. “Er is zelfs geen buskotje in heel het dorp”, sakkerde hij. “Als je op de bus moet wachten, sta je in de regen.”

Waarom we de markt in Morkhoven bezochten? Omdat het wekelijks evenement tussen 8 uur en 12.30 uur op het dorpsplein door de Wereldorganisatie Decade of Healthy Ageing (DHA) verbonden aan de Verenigde Naties –bejubeld was. Wie de markt bezocht, leefde langer, zo luidde de conclusie van het ons onbekende maar desalniettemin zeer gerespecteerd DHA.

LEES OOK. Weekmarktje krijgt vermelding als internationaal voorbeeld

Beeldt u in: in een lokaal van het immens gebouw van Verenigde Natie in New York is ooit door een man of vrouw het volgende meegedeeld aan een gezelschap rond een lange tafel. “The Morkhoven market is an inspiring example for the whole world. Anyone who visits the market becomes older than other people in the world.”

Tot op heden treft men de oudste mensen aan in Sardinië in Italië. De zeven kramen van de Morkhoven kunnen zich aan een stormloop verwachten. En Fons Bouwens kan zijn Wikipedia-pagina aanvullen met de volgende zinsnede: Morkhoven is als de maan, er is niets te zien, er valt niets te beleven maar iedereen wil er naar toe. Morkhoven is like the moon, there is nothing to see, nothing to do, but everyone wants to go there.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER