© Belga

ANALYSE. Stef Wijnants: “Fans gijzelen clubs steeds meer, waar eindigt dit?”

De wedstrijd tussen RWDM - Eupen werd bij een 0-1 tussenstand vroegtijdig stopgezet na wangedrag van het thuispubliek. Onze huisanalist Stef Wijnants ziet met lede ogen aan hoe clubs gegijzeld worden door hun eigen ‘supporters’. “Het wordt hoog tijd om hier paal en perk aan te stellen”

Thomas Standaert

De RWDM-fans hadden vooraf aangekondigd dat ze de wedstrijd zouden laten stopzetten als er niet gewonnen werd van Eupen. Ze hebben jammer genoeg woord gehouden. We zien het meer en meer. Kijk maar naar wat er dit weekend nog gebeurde bij Vitesse en Mönchengladbach. Clubs worden steeds vaker gegijzeld door hun supporters.”

“ Ik ben honderd procent voorstander van supportersinspraak, maar het bewust laten stilleggen van een wedstrijd valt op geen enkele manier goed te praten. Waar zijn we dan in godsnaam mee bezig? Dat soort mensen moeten uit onze stadions geweerd worden. Het ergste is dat de clubs perfect weten wie het zijn, maar dat ze niet durven ingrijpen. Als we dit nog lang blijven tolereren in ons voetbal, wie gaat er dan nog naar een stadion willen komen?”

“Supporter ben je in goede en kwade tijden. RWDM telt nu 21 punten. Wat hadden die fans dan gedacht? Dat ze met 38 punten mee bovenin zouden draaien? Uiteraard investeren die mensen veel tijd en geld in hun club, maar er moet toch een andere manier zijn om hun onvrede te uiten? Het wordt hoog tijd om hier op één of andere manier paal en perk aan te stellen. Desnoods met een soort van stadionpas als bewijs van goed gedrag. Willen we daar echt naartoe?”

“Op dat vlak verdienen de supporters van Standard een pluim. Ondanks het amechtige verhaal dat zich daar aan het voltrekken is, blijven ze zich fatsoenlijk gedragen richting de club. Al hebben ze daar de laatste jaren natuurlijk ook al zo veel miserie meegemaakt, dat ze van niets meer verschieten. Zelfs niet van een thuisnederlaag tegen KV Kortrijk.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer