Mag je opkomen aan de andere kant van het land of moet je in de kieskring wonen?

Kristof Calvo (Groen) uit Mechelen gaat op een lijst van Ecolo staan in de provincie Henegouwen: moet hij nu verhuizen om daar op te komen of mag hij in Mechelen blijven wonen? Het hangt af van de precieze verkiezing waaraan hij deelneemt. In het geval van Calvo is verhuizen niet nodig.

Kandidaten voor de federale verkiezingen, voor de Kamer dus, moeten niet wonen in de kieskring waar ze zich verkiesbaar stellen. Je moet wel in BelgiĆ« gedomicilieerd zijn. Dat meldt deĀ Directie Verkiezingen van de FOD Binnenlandse Zaken op hun website.Ā Dus Calvo kan perfect in Mechelen in de provincie Antwerpen wonen, maar kandidaat zijn voor de Kamer in de provincie Henegouwen.Ā 

Voor de regionale parlementen is dat anders. Daarvoor moet je wel in de regio wonen waarvoor je op een lijst staat, maar niet noodzakelijk in dezelfde kieskring. Wil je bijvoorbeeld opkomen voor het Vlaams Parlement in de provincie West-Vlaanderen? Dan moet je ergens in Vlaanderen wonen, maar niet per se in West-Vlaanderen. Dat kan in een van de andere vier Vlaamse provincies ook.

Mocht Calvo dus bijvoorbeeld op de regionale kieslijst willen staan in Henegouwen, dan zou hij dus ergens in Walloniƫ moeten gaan wonen. Dat hoeft dan dus niet de provincie Henegouwen te zijn, maar mag eender waar in het Waals gewest.

Er is voor die regionale verkiezingen overigens wel een uitzondering voorzien voor de Brusselse Vlamingen. Wil je als Brusselaar verkozen worden in het Vlaams Parlement, dan moet je in hetĀ Brussels Hoofdstedelijk Gewest wonen.

Wat met de gemeente, provincie en Europa?

Voor de gemeenteraadsverkiezingen moet je dan wel weer in de kieskring wonen waar je op een lijst gaat staan. Calvo kan dus voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober niet op een lijst gaan staan in Mechelen, als hij niet in Mechelen woont.

Hetzelfde voor de provincies, je moet in de provincie wonen waar je in de provincieraad wil zetelen. Mocht Calvo dus een zitje ambiƫren in de provincieraad van de provincie Antwerpen, dan moet hij in die provincie blijven wonen.

Kandidaten voor het Europees Parlement moeten dan weer niet in Belgiƫ wonen. Je hoeft zelfs de Belgische nationaliteit niet te hebben. Je moet wel onderdaan zijn van een EU-land en in een EU-land wonen.

Een Nederlander die in Duitsland woont, mag zich dus bijvoorbeeld in Belgiƫ kandidaat stellen voor het Europees Parlement. Een Belg die in Spanje verblijft, mag zich ook kandidaat stellen in Belgiƫ voor deze verkiezing. Calvo kan dus perfect kandidaat zijn voor het Europees Parlement in een ander EU-land, mocht hij dat willen.

Meest gelezen