Direct naar artikelinhoud
NieuwsStormschade

Schouw zakt door dak in Laken door stormweer: noodnummer 1722 geactiveerd

Schouw zakt door dak in Laken door stormweer: noodnummer 1722 geactiveerd
Beeld Photo News

Storm Isha trekt naar het noorden. Hier veroorzaakt dat eerst nog rukwinden tot 100 kilometer per uur en later tot 70 kilometer per uur. Het KMI waarschuwt met code geel voor rukwinden in heel het land. De federale overheid heeft intussen ook het noodnummer 1722 geactiveerd.

en

In de De Wandstraat in Laken is zondagnacht een schouw door het dak van een woning gezakt. Dat meldt de Brusselse brandweer. Oorzaak waren de hevige winden van storm Isha. Voorlopig heeft de brandweer nog maar acht interventies moeten afwerken door het stormweer. Naast de ingezakte schouw ging het om drie afgerukte takken en nog vier objecten die door de wind werden meegesleurd.

Nog tot vanmiddag geldt code geel in alle provincies van het land. “Op de Noordzee verwacht ik 10 beaufort. Aan land – vooral dan aan de kust – gaat het tot 8 beaufort. Dat is een stormachtige wind die gepaard gaat met rukwinden tot 100 kilometer per uur. In het binnenland verwachten we rukwinden tot 70 à 80 kilometer per uur, misschien ergens een uitschieter met 90 kilometer per uur”, zegt weervrouw Jill Peeters. “We blijven op de rand zitten van erg wisselvallig weer.”

Leefmilieu Brussel heeft besloten de toegang tot tuinen, parken, bossen en parkeerplaatsen in het Zoniënwoud te verbieden vanwege voorspelde windstoten. Als het weer het toelaat, zullen de parken maandagnamiddag weer open zijn. Ook Oostende sluit zijn strekdammen en staketsel wegens stormweer.

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken activeert het noodnummer 1722 vanwege voorspelde rukwinden. Wie schade oploopt waarvoor bijstand van de brandweer nodig is, kan via het e-loket op www.1722.be of het telefoonnummer 1722 een aanvraag indienen. Alleen voor mogelijk levensbedreigende situaties kan het gewoonlijke noodnummer 112 gebruikt worden.

Ierland

Als gevolg van de storm Isha zijn in Ierland minstens 170.000 gezinnen en bedrijven zonder stroom gevallen. Dat berichtte The Irish Times zondagavond op basis van energiebedrijf ESB.

Beeld uit Belfast.Beeld AP

Nog volgens de krant werden zondag 148 vluchten geschrapt op de luchthaven van Dublin: 75 aankomende en 73 vertrekkende vluchten. Nog eens 35 aankomende vluchten werden afgeleid naar andere luchthavens. Op de luchthaven van Cork werden tien vluchten geannuleerd: vier aankomende en zes vertrekkende.

Ook het treinverkeer en busdiensten waren verstoord, onder andere door omgevallen bomen.