De tijgermug is kleiner dan de gewone steekmug. Onderzoek wees uit dat de tijgermug naast knokkelkoorts en gele koorts ook het zikavirus kan overdragen.
Volledig scherm
De tijgermug is kleiner dan de gewone steekmug. Onderzoek wees uit dat de tijgermug naast knokkelkoorts en gele koorts ook het zikavirus kan overdragen. © Wikimedia

Tijgermug op dubbel zoveel plaatsen gesignaleerd in België afgelopen jaar: “Ook eerste positieve meldingen in Brussel en Wallonië”

De tijgermug (Aedes albopictus), een invasieve soort met het potentieel om virussen over te brengen, rukt zorgwekkend snel op in België. In 2023 registreerden het Instituut voor Tropische Geneeskunde en Sciensano de aanwezigheid van deze steekmug op dubbel zoveel locaties in België als het jaar daarvoor. Het burgerwetenschapsplatform MuggenSurveillance speelt hierin een belangrijke rol en registreerde voor het eerst positieve meldingen in Brussel en Wallonië.

10 reacties

  • Christine Laevers

    3 maanden geleden
    Tonnen en andere containers kuisen ? Waarschijnlijk detergenten gebruiken en het water weggieten ? Waar is de handel in watertorretjes ? Zij overwinteren en vreten de eieren en de larven op. Zelfs een superklein goudvisje kan wonderen doen. In gezonde waterplassen heb je die watertorretjes, en de larven van waterjuffers en libelles die de muggenlarven ook elimineren.
  • guy Verhaege

    3 maanden geleden
    Op vele plekken op het pltteland zie je hopen veevoeder (bieten e.d,) afgedekt met een dekzeil. Hier bovenop een hoop versleten autobanden. Het water dat daar blijft in staan is een ideale broedplaats voor muggen. Dit is in Spanje verboden om deze reden. Hoog tijd dat men hier aandacht aan geeft dacht ik !
  • George Soubry

    3 maanden geleden
    Geen enkel muggenspray of zalf help bij mij, maar heb toch de oplossing gevonden, u in wrijven met Vicks, zo ben ik mug vrij geworden, want ik had een allergie van de tijgermug beet
  • Hans Loyaerts

    3 maanden geleden
    Wanneer de overheid dit aanpakt zoals de Aziatische hoornaar wordt het een ramp. Een collega deed een melding over mogelijk Aziatische hoornaar in juli 23. Men zou langskomen. Januari 24: nog niemand gezien.
  • Danny Damiaens

    3 maanden geleden
    Wie is daar verantwoordelijk voor in Vlaanderen?De aanpak van de hoornaar is reeds een flop en nu komt dat ook nog erbij.Waar zit demir?