© USA TODAY Sports via Reuters Con

Ongelooflijk maar waar: 20-jarige amateur wint befaamd golftoernooi, maar kan fluiten naar prijzengeld van 1,4 miljoen euro

Met een slotronde van 70 slagen heeft de Amerikaan Nick Dunlap het American Express golftoernooi (PGA Tour/8,4 miljoen dollar) op zijn palmares geschreven in het Amerikaanse La Quinta, Californië.

Vincent Van Genechten
Bron: BELGA

Dunlap, die aan het toernooi mocht deelnemen dankzij een uitnodiging van de sponsor, liep na zijn eerste twee ronden van 64 en 65 slagen een derde ronde van 60 slagen, twaalf onder par. Hij evenaarde hiermee het record van zijn landgenoot Patrick Cantlay, die als eerste amateur een ronde van twaalf onder par noteerde op een PGA Tour. Dunlap, die met nog achttien holes te spelen drie slagen voorspong telde op zijn landgenoot Sam Burns, putte op de slotdag vier birdies weg waartussen hij een dubbele bogey moest incasseren. Met zijn score van twee onder par en een totaalscore van 259 slagen, 29 onder par, had hij in de eindafrekening een slag minder dan de Zuid-Afrikaan Christiaan Bezuidenhout.

Dunlap is de eerste amateur die sinds Phil Mickelson in 1991 (met de Tuscon Open) een PGA Tour-toernooi kan winnen. Hij grijpt, met zijn status als amateur, wel naast de hoofdprijs van 1.512.000 dollar (1.387.000 euro), die normaliter voor de winnaar is weggelegd en nu naar Bezuidenhout gaat die runner-up werd. De amper 20-jarige Dunlap heeft nu wel de kans om prof te worden door zijn zege. Tot 2026 heeft hij de tijd om die stap te maken.

Waarom, vraagt u zich waarschijnlijk af? Wel, in de VS mogen student-atleten geen geld verdienen met hun sport. Pijnlijk voor Dunlap dus, die in de richting Financiën zit. Gelukkig kunnen ze sinds 2021 geld verdienen met hun marktwaarde. Dat was lang niet zo, tot grote frustratie binnen de gemeenschap. Daar kwam verandering in met de introductie van NIL, de afkorting voor Name, Image, and Likeness. Kortom: de waarde van een atleet, die daarvoor financiële compensatie kan krijgen. De waarde van Dunlop wordt op dit moment geschat op zo’n 500.000 dollar door deals met onder andere Adidas en True Temper.

© Getty Images via AFP

© USA TODAY Sports via Reuters Con

© USA TODAY Sports via Reuters Con

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer