672 mensen geëvacueerd na explosie en brand in woning in Neder-over-Heembeek

In Neder-over-Heembeek heeft zich maandagochtend door een gaslek een explosie voorgedaan in een woning. Dat meldt de Brusselse brandweer. Drie mensen raakten lichtgewond, 672 mensen werden uit voorzorg geëvacueerd.

jvh
Bron: BELGA, VRT NWS

De ontploffing vond maandagochtend omstreeks 8.25 uur plaats in een rijwoning in de Vekemansstraat, en werd gevolgd door een brand. “Wij werden vanochtend verwittigd over een gasgeur in de François Vekemansstraat in Neder-over-Heembeek”, klinkt het bij gasbedrijf Sibelga. “Net toen onze ploeg ter plaatse kwam, heeft zich een explosie voorgedaan” “Door die explosie is de voorgevel van de woning minstens gedeeltelijk weggeblazen”, zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw.

Bij de explosie raakten drie mensen lichtgewond, waaronder de bewoonster van het huis en een medewerker van Sibelga. Twee mensen werden ter plaatse verzorgd, de bewoonster van het pand werd ter verzorging overgebracht naar het ziekenhuis.

Gaslek

Tijdens werkzaamheden van Sibelga werd maandagochtend een lagedrukleiding losgerukt, wat het gaslek en zo ook de explosie heeft veroorzaakt. “Sibelga is ter plaatse om het lek in de leiding te dichten”, aldus Derieuw. “Momenteel staat het gas dat uit de leiding ontsnapt nog in brand.”

Brandweer en politie hebben een veiligheidszone ingesteld. De bewoners van alle panden binnen die perimeter zijn geëvacueerd, en worden opgevangen in een rusthuis in de buurt. Het gaat in totaal om 672 personen, waaronder het personeel en de leerlingen van twee nabijgelegen scholen.

De technici van Sibelga zullen nu de gastoevoer aan beide zijden van de perimeter afsluiten. Eenmaal de brand volledig geblust is en de situatie beveiligd is, kan het lek hersteld worden. De oorzaak van het lek moet nog nader onderzocht worden, maar het lijkt er volgens de distributienetbeheerder op dat er bij graafwerken aan het trottoir een lagedrukleiding geraakt is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer