19 Carrefour-winkels beklad door burgercollectief “wegens medeplichtigheid bij oorlogsmisdaden”

© BELGA

Tijdens een pro-Palestijnse solidariteitsactie zijn zondagnacht verschillende filialen van supermarktketen Carrefour in Brussel beklad met graffiti en posters. In totaal werden negentien filialen van Carrefour getroffen. Carrefour Belgium wenst niet te reageren op de actie.

jvh
Bron: BELGA

Het gaat over filialen van Carrefour in Elsene, Sint-Gillis, Brussel-stad, Schaarbeek en Anderlecht, maar ook in Luik. Oorspronkelijk was ook de bedoeling in Vlaams-Brabant actie te voeren, maar daar heeft het burgercollectief uiteindelijk van afgezien.

De winkels werden beklad met verschillende pro-Palestijnse slogans, zoals “Boycott Israel = Boycott Carrefour” en “Free Gaza - Free Palestine”. Ook “Act For Genocide” werd op de winkels aangebracht, een woordspeling op de Carrefour-Act for Food-campagne, een campagne met concrete tips om beter te eten.

Daarmee wil een niet nader genoemde groep burgers de medewerkers van Carrefour en de Belgische bevolking sensibiliseren over de “medeplichtigheid aan de oorlogsmisdaden van het Israëlische leger”. Het burgercollectief eist dat de Franse supermarktgigant een einde maakt aan haar handelsactiviteiten in de illegale Israëlische nederzettingen.

© BELGA

Franchise

In maart 2022 werd een franchiseovereenkomst afgesloten tussen Carrefour en Electra Consumer Products en dochteronderneming Yeinot Bitan, een Israëlische supermarktketen met vestigingen in de bezette gebieden. “We zijn verheugd om deze nieuwe overeenkomst te ondertekenen die opnieuw de goede fundamenten van onze internationale franchise-strategie bevestigt”, zei Patrick Lasfargues, voorzitter van Carrefour International Partnership, destijds.

Carrefour mocht er als eerste grote buitenlandse speler 150 filialen openen. Mei vorig jaar opende Carrefour al de eerst vijftig winkels in Israël. Het bedrijf liet daarbij ook verstaan de voedingsprijzen te zullen laten zakken, iets wat toegejuicht werd door president Benjamin Netanyahu.

© BELGA

“Deze beslissing maakt Carrefour medeplichtig aan oorlogsmisdaden gepleegd door het Israëlisch regime van bezetting, kolonisatie en apartheid over het hele Palestijnse volk”, aldus het burgercollectief. “Electra Group is opgenomen in de officiële VN-database van bedrijven die betrokken zijn bij het oprichten van illegale Israëlische nederzettingen.”

Het collectief hekelt ook een meer directe vorm van “steun” aan het Israëlische leger. Zo stelt het collectief dat Carrefour “Israëlische soldaten die deelnemen aan de genocide op Palestijnen” gesteund heeft door “persoonlijke pakketten aan te bieden”. Onder meer ook de internationale BDS-beweging (Boycott, Divestment and Sanctions) riep eerder al op tot een boycot van het bedrijf om soortgelijke redenen.

Ook kritiek op regering

Ook de federale regering werd gedurende de actie onder vuur genomen. “Wij burgers willen daden zien van de regering, niet alleen woorden. Concrete sancties tegen Israël, tegen het apartheidssysteem. We willen dat de normalisering van de bezetting en kolonisering van Israël stopt”, aldus het burgercollectief.

Het collectief wijst ook op een dubbele standaard, die door Europa en het Westen zou worden toegepast bij de oorlogen in Palestina en Oekraïne. “We komen op voor alle mensenrechten. We willen eenvoudigweg vrijheid en gelijkheid voor iedereen, volgens de regels van de internationale rechtsorde, als die nog bestaat”, concludeert een anonieme deelnemer aan de actie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen