Gasexplosie in woning in Neder-over-Heembeek: 672 personen geëvacueerd

In Neder-over-Heembeek heeft zich een explosie voorgedaan in een woning. Nadien ontstond er ook een brand, meldt de Brusselse brandweer. De oorzaak is een lek in een gasleiding dat ontstond bij graafwerken voor de aanleg van een tramlijn.

belga

De explosie gebeurde om 8.25 uur in een rijwoning in de Vekemansstraat. “Door de explosie is de voorgevel van de woning minstens gedeeltelijk weggeblazen”, zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. “Bij de explosie zijn drie gewonden gevallen. Twee personen konden ter plaatse verzorgd worden. Eén persoon, de bewoonster van het getroffen pand, is overgebracht naar het ziekenhuis.”

Brandweer en politie hebben een veiligheidszone ingesteld. De bewoners van alle panden binnen die perimeter zijn geëvacueerd en worden opgevangen in een zaal in de buurt. Ook twee scholen in de omgeving zijn geëvacueerd. Volgens de brandweer gaat het in totaal om 672 personen die in veiligheid zijn gebracht. Drie woningen zijn door de ontploffing onbewoonbaar.

Rond de middag konden technici van Sibelga het lek in de gasleiding weer dichten.

Het lek ontstond bij graafwerken die werden uitgevoerd door een onderaannemer van Brussel Mobiliteit, in het kader van werkzaamheden rond de aanleg van het tracé van tramlijn 10 van de MIVB. “Wij zullen onze verantwoordelijkheid nemen”, klinkt het bij Brussel Mobiliteit.