Jodiumpillen kunnen vooral nuttig zijn voor mensen onder de 40 jaar.
James Arthur Photography

Overheid sensibiliseert burgers om jodiumtabletten in huis te halen

De overheid lanceert een nieuwe sensibiliseringscampagne om mensen op te roepen een doosje jodiumtabletten in huis te halen. Specifieke aandacht is er voor burgers die binnen een zone van 20 kilometer rondom een nucleaire installatie wonen.

Op het Belgisch grondgebied bevinden zich zes nucleaire sites: Doel, Mol, Dessel en Geel in Vlaanderen, Fleurus en Tihange in Wallonië. In onze buurlanden nabij de landsgrenzen bevinden zich eveneens de centrale van Chooz, vlak bij de provincie Namen, en die van Borssele, vlak bij de provincie Oost-Vlaanderen. 

Geen paniekzaaierij, maar gewoon een goede voorzorgsmaatregel

Het Crisiscentrum

De aanwezigheid van de nucleaire sites "vereist een adequate voorbereiding van de overheid en de bevolking", klinkt het bij het Nationaal Crisiscentrum. Een van deze maatregelen is het in huis hebben van een doosje jodiumtabletten. Dat kan je preventief en gratis afhalen bij de apotheker. 

Een woordvoerder van het Crisiscentrum benadrukt dat het om een campagne gaat die om de paar jaar terugkeert en dat er momenteel geen concrete nucleaire dreiging is, ondanks de woelige geopolitieke tijden. "Dit is geen paniekzaaierij, maar het is een goede voorzorgsmaatregel dat mensen een doosje in huis hebben in het geval van een nucleair ongeval", klinkt het. 

Niet zomaar preventief jodiumpillen slikken

Het Crisiscentrum waarschuwt wel dat mensen jodiumpillen niet zomaar preventief mogen slikken. "De inname is enkel doeltreffend als het op het juiste moment gebeurt. Neem dus nooit jodiumtabletten in op eigen initiatief. Wacht altijd op de uitdrukkelijke officiële aanbevelingen van de Belgische overheid", klinkt het.

Wie al jodiumtabletten in huis heeft, wordt aangeraden de productiedatum ervan te controleren. Dateert de productiedatum van 2011 of eerder, dan kunnen mensen het doosje gratis gaan omruilen bij de apotheker. Een doosje is minstens tien jaar houdbaar. 

Volgens de FOD Gezondheid is het innemen van jodiumtabletten voor personen ouder dan 40 vaak zelfs minder aangewezen. Jodiumtabletten verzadigen de schildklier, zodat deze geen radioactief jodium kan opnemen. Bij personen ouder dan 40 is de werking van de schildklier vaak ontregeld, waardoor de nadelen van het nemen van jodiumtabletten (ongewenste bijwerkingen) groter kunnen zijn dan de voordelen. Personen ouder dan 40 kunnen dus best raad vragen aan hun arts. 

Alle informatie over het nucleair risico in België is terug te vinden op www.nucleairrisico.be.

Meest gelezen