Direct naar artikelinhoud
UpdateBrussel

▶ Geëvacueerde bewoners kunnen terug naar huis na ontploffing Neder-Over-Heembeek: drie woningen onbewoonbaar

Ontploffing in Neder-Over-Heembeek.Beeld Brandweer Brussel.

Het gaslek dat deze ochtend was ontstaan in de François Vekemansstraat in Neder-over-Heembeek, is gedicht. Dat meldt de Brusselse brandweer. Het gaslek gaf aanleiding tot een explosie waarbij drie gewonden vielen. Drie woningen zijn door de ontploffing onbewoonbaar.

en

Video wordt geladen...

Het gaslek ontstond bij graafwerken die werden uitgevoerd door een onderaannemer van Brussel Mobiliteit, in het kader van werkzaamheden rond de aanleg van het tracé van tramlijn 10 van de MIVB. “Wij zullen onze verantwoordelijkheid nemen”, klinkt het bij Brussel Mobiliteit.

“Wij zijn vanochtend verwittigd van een gasgeur in de François Vekemansstraat in Neder-over-Heembeek”, meldt distributienetbeheerder Sibelga. “Net toen onze ploeg ter plaatse kwam, heeft zich een explosie voorgedaan.”

Die explosie werd gevolgd door een brand en maakte drie lichtgewonden. Twee personen konden ter plaatse verzorgd worden, één persoon, de bewoonster van het getroffen pand, werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Evacuatie afgelopen

Brandweer en politie stelden een veiligheidszone in en evacueerden alle aanwezigen binnen de perimeter. Het ging in totaal om 672 personen, waarbij onder meer om de leerlingen van twee scholen in de omgeving. De leerlingen konden in de loop van de voormiddag terugkeren naar hun klassen. Ook buurtbewoners konden intussen terug naar huis. Dat meldt de Brusselse brandweer. Drie woningen zijn door de ontploffing onbewoonbaar.

Sibelga sloot de gastoevoer aan beide zijden van de perimeter af, en eenmaal de brand volledig geblust was, konden de technici van de distributienetbeheerder het lek dichten. Dat was rond 11.00 uur gebeurd maar de brandweer moest nog in de gebouwen binnen de perimeter nagaan of zich daar eventueel gas had opgehoopt, alvorens de evacuatie op te heffen.