skelet

De T. rex van Fernand Huts gaat op wereldtournee voor ze naar België komt

Trinity, de Tyrannosaurus rex die Fernand Huts op de kop tikte, zal een wereldtournee maken alvorens ze permanent naar ons land komt. Dat heeft de Antwerpse ondernemer maandag bekendgemaakt bij de internationale voorstelling van het skelet in Zwitserland.

blg

“We zijn momenteel in gesprek met diverse musea overal ter wereld om de dino tentoon te stellen”, zei Huts tijdens een rondleiding in het Sauriermuseum in Seegräben, nabij Zurich. “Afhankelijk van wanneer de Boerentoren in Antwerpen volledig klaar is, zal Trinity in één of meerdere musea wereldwijd te bewonderen zijn.”

Het komende jaar zullen Zwitserse onderzoekers alvast de 293 botten van de Tyrannosaurus verder bestuderen. “Daarna reist Trinity naar het museum waar ze potentieel de meeste toeschouwers kan lokken”, gaat Huts verder. “Eenmaal in de Boerentoren krijgt Trinity een eigen verdieping. Er komt een complete ‘T. rex experience’, inclusief dino-café.” Gezien de renovatie van de Boerentoren een werk van lange adem is, zal Trinity wellicht pas tegen het einde van dit decennium in Antwerpen te zien zijn.

“Tot dan is de wereld haar speeltuin”, stelt Katharina Van Cauteren, die aan de leiding staat van Huts’ Phoebus Foundation. Het was overigens Van Cauteren die Huts kon overtuigen om de T. rex aan de collectie van Phoebus toe te voegen. “Wij waren er eigenlijk van overtuigd dat we Trinity niet in de wacht zouden slepen tijdens de veiling vorig jaar”, aldus de stafchef. “Als er één iemand anders zijn zinnen op het beest had gezet, waren we haar kwijt en was ze misschien ergens in de kelder van een verzamelaar beland.”

Van Cauteren verwijst bewust naar Trinity als een ‘zij’. Voortgezet onderzoek moet daar uitsluitsel over brengen. Ook de specialisten van veilinghuis Koller gaan ervan uit dat de meeste beenderen van Trinity tot een vrouwelijk exemplaar behoorde. Trinity bestaat eigenlijk uit vondsten van drie verschillende T. rexen, die tussen 2008 en 2013 werden opgegraven in de Amerikaanse staten Montana en Wyoming.

In totaal bestaat de T. rex - 66 miljoen jaar oud - uit 50,1 procent authentiek botmateriaal. De schedel van het monster is bijna volledig afkomstig van één specimen, wat erg uitzonderlijk is. Dat komt wellicht omdat het beest na overlijden meteen beschermd werd door een laag modder, waardoor andere dieren het niet konden verscheuren.

Het Zwitserse veilinghuis Koller kreeg Trinity initieel aangeboden door een anonieme Amerikaan. Kort nadien bleek dat de man de dino toch liever niet naar Europa verscheepte, mogelijk omdat er op de Amerikaanse markt meer geld voor geboden zou kunnen worden. De specialisten van Koller moesten uiteindelijk bijna twee weken onderhandelen om de Amerikaan te overtuigen Trinity in Europa te veilen.

Specialisten bij Koller hadden Trinity aanvankelijk geraamd op 4 tot 6 miljoen euro. Andere bronnen spraken van 6 tot 8 miljoen euro marktwaarde. Huts bevestigde uiteindelijk zijn bod telefonisch tijdens de veiling: 5,6 miljoen euro.

Ter vergelijking: T. rex Sue is 90 procent origineel en werd in 1997 geveild bij Sotheby’s voor 7,6 miljoen dollar. In 2020 ging Stan, 65 procent origineel, onder de hamer voor 30 miljoen euro. “Maar wij denken niet in marktwaarde”, verzekert Van Cauteren. “Voor ons gaat het om de publiekswaarde in de toekomstige Boerentoren. Dino’s zijn gewoon cool.”