Defensie koopt 322 nieuwe ‘Falcons’ (en zoekt mecaniciens): “Nieuw hoofdstuk in onze modernisering”

Defensie verwacht dit jaar nog de levering van 322 nieuwe ‘Falcons’, gepantserde verbindings- en commandovoertuigen “die de operationele flexibiliteit van onze troepen op het terrein moeten vergroten”. “Een nieuw hoofdstuk in onze modernisering.”

mtm

De Falcon is een Amerikaans pantservoertuig dat voor het eerst van de band rolde in 2022, en moet in het Belgische leger op termijn de Lynx vervangen als verbindingsvoertuig. Met een gewicht van meer dan tien ton biedt de bepantsering bescherming tegen mijnen en anti-IED’s (geïmproviseerde explosieven). “De Falcon is uitgerust met een op afstand bediend wapensysteem en rookapparatuur, heeft een maximumsnelheid van 110 kilometer per uur en telt vier zitplaatsen”, meldt Defensie in een persbericht.

“De Falcon onderscheidt zich van andere gepantserde voertuigen door zijn snelheid en mobiliteit”, zegt onderofficier Grégory, instructeur aan de logistieke school van Doornik. “Bovendien zijn al onze voertuigen geëvolueerd naar terreinwagens op wielen, een aanpassing gericht op het verhogen van hun snelheid, in plaats van de rupsbanden die we voorheen hadden.”

Mecaniciens nodig

Om die Falcons te onderhouden worden ook nieuwe mecaniciens gezocht die een specifieke opleiding zullen krijgen. “Die gebeurt in twee fasen”, aldus onderofficier Grégory. “De eerste fase bestaat uit het behalen van een vrachtwagenrijbewijs (C-rijbewijs) in Leopoldsburg — voor Nederlandstaligen — of in Marche-en-Famenne — voor Franstaligen. Vervolgens vindt een basisopleiding mechanica plaats in Doornik, waar de studenten leren om een mecanicien te worden die de innovatieve functies van de Falcon kan uitbaten. Trainingsprogramma’s in de Verenigde Staten zijn ook beschikbaar om ons een volledige training te garanderen.”

De officiële inhuldiging van de Falcon staat gepland voor het Nationaal Défilé op 21 juli.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen