Asielcentrum in Koksijde moet deze zomer sluiten: “Hét bewijs dat niemand boven de wet staat”

Het asielcentrum in Koksijde moet deze zomer de deuren sluiten wegens “onregulariseerbare bouwovertredingen”.© jhm, dme

Koksijde -

Het asielcentrum in Koksijde moet deze zomer de deuren sluiten wegens “onregulariseerbare bouwovertredingen”. Dat maakt het gemeentebestuur bekend. Het aantal asielzoekers zal geleidelijk dalen, waarna de containers ook worden weggehaald.

Daron Mertens

Vorig jaar begon het gemeentebestuur van Koksijde een procedure omdat de gebouwen van het open opvangcentrum van Fedasil werden uitgebaat zonder geldige vergunning. Bovendien werden er ook 37 containers op het domein van het asielcentrum geplaatst, eveneens zonder vergunning.

Die procedure tegen Fedasil loopt nog, maar staatssecretaris voor Asiel & Migratie Nicole de Moor (CD&V) neemt nu zelf het initiatief om het asielcentrum te sluiten nadat een regularisatie werd geweigerd door het gemeentebestuur.

LEES OOK. Asielcentrum in Koksijde moet van gemeente binnen drie maanden ontruimd zijn: “De containers staan er illegaal”

Op 8 december vorig jaar werd er een herstelvordering voor advies ingediend bij de Hoge Raad voor de Handhavingsuitvoering. Het gemeentebestuur ontving op 19 december het bericht dat er op 26 januari 2024 een zitting zou plaatsvinden van de Hoge Raad. Dan zou een stemadvies worden verleend.

Maatregelen

Zover komt het dus niet. Op 17 januari ontving het gemeentebestuur van Koksijde een brief van de staatssecretaris waarin wordt aangekondigd dat het asielcentrum deze zomer sluit. De staatssecretaris zal de maatregelen voorbereiden die nodig zijn om de sluiting van het asielcentrum mogelijk te maken tegen 30 juni 2024, zoals gevraagd door het gemeentebestuur.

De bezetting zal geleidelijk dalen, waarna ook de containers worden weggehaald.

“Niemand boven de wet”

“Als burgemeester heb ik altijd gepleit voor een spreiding van de asielzoekers over alle Belgische gemeenten”, zegt burgemeester van Koksijde, Marc Vanden Bussche (Open VLD). “Ik vind dat Koksijde de afgelopen jaren zijn warm hart heeft getoond en meer dan zijn plicht heeft gedaan. Het is ook een bewijs dat niemand boven de wet staat.”

De ingeleide herstelvordering zal zonder voorwerp worden, omdat de bouwovertredingen tegen dan opgelost zijn. Koksijde zet daardoor de ingeleide herstelvordering voorlopig ‘on hold’.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen