Belga image

Premier De Croo roept Vaticaan opnieuw op om bisschopstitel Vangheluwe te ontnemen

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft er in een gesprek met de apostolische nuntius, een vertegenwoordiger van de paus, opnieuw op aangedrongen dat het Vaticaan de titel van bisschop Roger Vangheluwe afneemt. "Dat is belangrijk voor de slachtoffers", tweette de premier na afloop van het gesprek.

Premier De Croo (Open VLD) had begin oktober al een gesprek met Franco Coppola, de diplomatiek vertegenwoordiger van de paus. Hij benoemde toen het seksueel misbruik in de Kerk en de ophef over de VRT-documentaire "Godvergeten". Hij riep de Kerk op om haar morele verantwoordelijkheid op te nemen. Hij ondersteunde daarbij de vraag van bisschop Johan Bonny om de titel van bisschop Roger Vangheluwe af te nemen.

Ook vandaag drong de premier bij het Vaticaan aan om Roger Vangheluwe de titel van bisschop af te nemen. "Dat is belangrijk voor de slachtoffers", voegt De Croo toe op X.

De Croo sprak met de nuntius, Franco Coppola, over het bezoek van paus Franciscus aan België. In december vorig jaar raakte immers bekend dat de paus, bijna dertig jaar na het laatste pauselijk bezoek, opnieuw naar België zal komen. Een precieze datum voor het bezoek is er nog niet. Ook de invulling van het programma is nog niet bekend. 

Wie is Roger Vangheluwe?

Vangheluwe nam in 2010 ontslag uit zijn functie als bisschop van Brugge nadat hij had bekend dat hij jarenlang zijn minderjarige neef had misbruikt. Hij verblijft momenteel in Frankrijk. Eind september, nadat bisschop Bonny hem tijdens een bezoek had gevraagd om zijn titels op te geven, stuurde Vangheluwe een brief naar de paus. De inhoud van die brief is niet bekend.

Meest gelezen