© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Reacties op stikstofakkoord: meerderheid zet door met decreet, “juridisch broddelwerk” volgens Groen

Meerderheidspartijen N-VA, Open VLD en CD&V zetten door met het ingediende stikstofdecreet en willen de voorliggende tekst ook zo snel als mogelijk goedgekeurd krijgen in het parlement. Dat laten de indieners Wilfried Vandaele (N-VA), Steven Coenegrachts (Open VLD) en Peter Van Rompuy (CD&V) aan Belga verstaan nadat de Raad van State ook kritisch is voor bijgestuurd akkoord.

Bron: BELGA

De Raad van State heeft maandag opnieuw een kritisch advies afgeleverd over de (bijgestuurde) stikstofplannen van de Vlaamse meerderheid. Het hoogste rechtscollege neemt een aantal fundamenten van het decreet, zoals de impactscore en de vergunningsdrempels, op de korrel. 

“We hadden ook geen oorverdovend applaus verwacht”, zegt N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele in een eerste reactie. Op een aantal vlakken is er volgens Vandaele een duidelijk verschil in visie. Zo neemt de Raad van State het “vergunnen op krediet” in het vizier. “Maar dat is net onze hele filosofie. We kunnen het stikstofbad niet eerst helemaal laten leeglopen voor we opnieuw vergunnen. We bouwen wel garanties voor een stikstofdaling in, zodat we kunnen blijven vergunnen. Maar de Raad ziet dat anders”, aldus Vandaele.

Hetzelfde met de kritiek op de ‘impactscore’. “Dat instrument is volgens ons wél onderbouwd”, aldus de N-VA-fractieleider. 

“Dit hadden we verwacht”

Ook voor Steven Coenegrachts (Open VLD), mede-indiener van het voorstel, komt de kritiek van de Raad van State niet uit de lucht gevallen. “Dit advies hadden wij verwacht”, klinkt het. “Wij maken een fundamenteel andere keuze dan de Raad van State. Wij zetten Vlaanderen niet op pauze. Wij kiezen ervoor om vergunningen wel nog te verlenen en innovatie en investeringen in werkgelegenheid toe te laten. Wat ons betreft kan dit decreet gestemd worden zoals ingediend”, aldus Coenegrachts. 

Vandaele lijkt op dezelfde lijn te zitten. Hij plant dinsdag overleg met coalitiepartners Open VLD en CD&V. Ook Vandaele lijkt aan te sturen op een snelle stemming van het decreet. 

“We gaan moeten zien waar we kunnen remediëren. Maar mogelijk kunnen we het woensdag al in de plenaire brengen,” aldus Vandaele. “Het is ook maar een advies van de Raad van State. Er bestaat ook zoiets als democratische besluitvorming”, klinkt het. “Dit advies zal ons er niet van weerhouden verder te gaan op de ingeslagen weg”.  

Decreet is nodig volgens CD&V

Ook bij CD&V klinkt een gelijkaardig geluid. Volgens fractieleider Peter Van Rompuy houdt de Raad van State vast aan haar “uiterst strenge lezing”. “Wij volgen de Raad van State hierin niet. Dat betekent immers jarenlange totale stilstand in de vergunningenverlening”, aldus Van Rompuy. Volgens de CD&V’er is het decreet “nodig om de vergunningenverlening terug vlot te trekken, zowel in de landbouw als in de hele economie”.

“Juridisch broddelwerk”

“Het is en blijft juridisch broddelwerk”, reageert Groen-fractieleider Mieke Schauvliege. “Daarnaast staat het bijgestuurde decreet ook vol versoepelingen ten voordele van meer stikstof en ten nadele van de natuur. Er wordt nog meer vergund op de poef. Ze veronderstellen dat de maatregelen een bepaald effect meebrengen zonder dat dat al gerealiseerd is. De Raad van State wijst deze werkwijze expliciet af”, aldus Schauvliege.

Groen is scherp voor wat de partij een “juridisch brokkenparcours” noemt. “Dit is het resultaat van jarenlang ruziemaken. Dit lamentabel beleid leidt ook tot meer onzekerheid voor landbouwers en ondernemers”, meent Schauvliege.

Dat de meerderheid ondanks de scherpe kritiek van de Raad van State toch lijkt aan te sturen op een snelle stemming, is voor Groen onbegrijpelijk. “Het is schandalig wat men ervan gebakken heeft”, besluit Schauvliege.

Volgens Vooruit-parlementslid Bruno Tobback ligt het kritische advies van de Raad van State op de stikstofplannen van de Vlaamse meerderheid in de lijn van de verwachtingen. “We bekijken nog of we zelf gaan amenderen, maar het is vooral aan de meerderheid om te kiezen of ze het risico willen nemen om op deze basis vergunningen te gaan afleveren die misschien de rechterlijke toets niet doorstaan. Ze zullen het dan in ieder geval niet aan de rechters kunnen verwijten”, aldus Tobback.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer