Zo was de gemeenteraad: over figuren waar je geen jeugdwerker op afstuurt, de “waanzin” van sirenes en paniek rond Airbnb

Op het stadhuis vond maandagavond de eerste gemeenteraad van 2024 plaats. De eerste raadszitting dus sinds de turbulente nieuwjaarsnacht in Antwerpen, waarbij de hulpdiensten de handen vol hadden en bovendien zelf meer dan eens geviseerd werden door amokmakers. De nieuwjaarsrellen kwamen dan ook ruimschoots aan bod, net als andere hete hangijzers zoals het Airbnb-toerisme dat steeds meer wijken in de binnenstad inpalmt, de nieuwe dienstregeling van De Lijn en de nieuwe bouwcode waar vooral oppositiepartij Groen niet happig op is. Herlees hieronder de debatten

joro
Jonas Rosquin
Vanavond op de gemeenteraad:
Jonas Rosquin

Schepen Kennis: "Er verdwijnen géén bushaltes in Antwerpen"

Schepen Koen Kennis (N-VA) bevestigt dat er op 6 januari "binnen de vervoersregio Antwerpen niets is veranderd". Er zijn dus geen haltes verdwenen. Hij bevestigt dat er bepaalde haltes een bordje 'Flexhalte' heeft gekregen. Maar dat betekent dus niet dat die halte verdwijnt.
Jonas Rosquin

Debat over vervoersplan De Lijn: "Hoeveel haltes verdwijnen er in Antwerpen?"

Het volgende debat gaat over de nieuwe hervorming van het aanbod van De Lijn.
Sam Van Rooy (VB) ziet het aantal bushaltes weer dalen. Hij vraagt zich af over hoeveel geschrapte haltes het in Antwerpen gaat. Van Rooy vraagt aan schepen van Mobiliteit Kennis hoe hij staat tegenover de aanpassingen
Imade Annouri (Groen) stelt dat hij van chauffeurs van De Lijn heeft gehoord dat het vervoersplan voor Antwerpen weinig verandert. Iets anders is het voor mensen buiten Antwerpen die in Antwerpen willen geraken.
Annouri spreekt ook van onduidelijke communicatie door De Lijn, onder meer door de invoering van zogenaamde flexhaltes, die voor ongerustheid zorgen.
Jonas Rosquin

Replieken over Airbnb's: "Kapitein Kennis, zorg dat uw schip niet kapseist"

Imade Annouri (Groen) is ontgoocheld in het antwoord van schepen Kennis (N-VA) die "een te passieve houding" heeft tegenover de bezorgheden van de mensen in Sint-Andrieswijk die de prijzen in hun buurt de hoogte zien ingaan.
Een gelijkaardige kritiek van Peter Mertens (PVDA) die veel te gemakkelijk zegt dat "alles onder controle is". "Kapitein Kennis, zorg dat uw schip niet kapseist."
Caroline Bastiaens (CD&V) ziet ook de alarmsignalen en vindt dat er beter kan "worden voorkomen dan genezen".
Jonas Rosquin

Schepen Kennis over toename Airbnb's: "Laat ons niet panikeren"

Schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA) predikt voor realisme. "Elke stad heeft een divers aanbod aan logies nodig, maar er mag geen overaanbod zijn, ik begrijp die bezorgdheid."
Kennis haalt een aantal cijfers boven. In 2023 zijn er 120.000 overnachtingen in Antwerpen via Airbnb geboekt. Dat tegenover 2,6 miljoen overnachtingen in aangemelde logieverstrekkers als hotels. We hebben dus echt niet te maken met situaties zoals in Brugge of Amsterdam. Laat ons dus niet panikeren."
Kennis meent dat we "ver van een urban crisis" zitten in Antwerpen. "We moeten wel de vinger aan de pols houden." 
"Wij volgen de regels van het logiesdecreet. Vlaanderen moet dat mee handhaven."
Volgens Kennis er best al veel geregeld rond beperkingen qua verhuur. Zo mogen particulieren maximaal dertig dagen hun woning verhuren. Als er overtredingen zijn kunnen die altijd gemeld worden.
Conclusie volgens Kennis: "Het is een bezorgdheid dat we zien dat het niet uit de hand loopt, maar wel binnen de wettelijke beperkingen."
Jonas Rosquin

Sam Van Rooy (VB): "Stel een moratorium in voor Airbnb's in de wijk Sint-Andries"

Sam Van Rooy (Vlaams Belang) vindt dat er snel werk wordt gemaakt van het aanpakken van onwettige Airbnb's. Van Rooy vraagt aan de schepen of het geen idee is om een moratorium voor Airbnb's in te stellen voor de wijk Sint-Andries tot het kaf van het koren is gescheiden.
Jonas Rosquin

Caroline Bastiaens (CD&V) over Airbnb-overlast: "Antwerpen moet wereldstad op mensenmaat blijven"

Caroline Bastiaens meent dat de stijging van Airbnb's in de stad zorgwekkend snel stijgt. Ze heeft het over 706 geregistreerde logies in de wijken centrum en Sint-Andries. Tegelijk daalt het aantal bewoners. CD&V meent dan ook dat er dringend maatregelen moeten komen, en dan vooral naar de spelers die de woonmarkt dreigen te verstoren. 
"Wij zijn niet tegen ondernemen en platformverhuur, maar we moeten er voor zorgen dat de leefbaarheid wordt gegarandeerd."
Ook CD&V stelt een beperkt aantal verhuurde panden per particulier voor en een limiet per wijk.
Jonas Rosquin

Peter Mertens over Airbnb-overlast: "Gevolgen voor huurprijzen en sociale cohesie"

Peter Mertens (PVDA) stelt dat Antwerpen de Airbnb-hoofdstad is van België en dat die tendens een negatieve impact heeft op het sociale weefsel van een buurt. Hij geeft het voorbeeld van Amsterdam en meer bepaald de wijk Jordaan. "Dat heeft gevolgen voor de huurprijzen, maar ook voor de sociale cohesie."
Peter Mertens beschuldigt schepen Kennis ervan de problemen niet te willen inzien. 
Mertens vraagt de schepen of hij brood ziet in bouwkundige voorschriften rond quota per wijk wat betreft logies. Ook vraagt Mertens een limiet wat een particulier mag verhuren. Zo kan een wildgroei aan Airbnb's worden tegengegaan meent hij.
Jonas Rosquin

Imade Annouri (Groen) over Airbnb-overlast: "Hoe wil u de platformsites aanpakken?"

De volgende interpellatie gaat over de toenemende druk van Airbnb-verblijven op bepaalde wijken.
Imade Annouri (Groen) vraagt zich af wanneer we het punt bereiken dat onze inspanningen om toeristen te lokken er toe leidt dat de stad niet meer aangenaam is om in te wonen. Recent klaagden bewoners van Sint-Andrieswijk aan dat hun wijk snel aan het veranderen is, door speculanten die woningen opkopen en verhuren via Airbnb. Hij legt de vraag over de negatieve impact van Airbnb op de wijk, wordt gedeeld door de schepen. Zo ja, moeten die platformsites dan worden aangepakt?
Jonas Rosquin

Schepen Tom Meeuws over procedure uithuiszetting: "Ze is effectief, we slagen er in niemand uit huis te moeten zetten"

Karen Maes (Groen) zegt dat haar fractie de motie van PVDA om de praktijk van uithuiszettingen moet gestopt worden. "De stok van de deurwaarder werkt ongelofelijk stresserend."
 
Schepen Tom Meeuws (Vooruit) antwoordt op de vraag over het aantal noodwoningen. "We zijn geëvolueerd deze legislatuur van 50 noodwoningen naar 173 nood- en doorstartwoningen. En er ligt een plan om door te groeien naar 222."
Meeuws blijft er bij dat er soms druk moet worden gezet om mensen aan een juiste sociale woning te helpen. "Als grootstad zijn we in staat om al die mensen in nood op te vangen."
Meeuws erkent dat er via de procedure vrederechter tot een passende woonstoplossing wordt gekomen en dat lukt volgens hem bij de meeste mensen. Bij de nood- en doorstartwoningen gaat het om 29 bewoners waar een procedure werd gevoerd. Bij mensen in precaire woningen gaat het om 26 procedures. Maar in slechts twee gevallen is in 2023 "de procedure tot aan het gaatje gevoerd" en waarbij de deurwaarder aan de deur heeft gestaan. In één geval werden de bewoners naar een sociale woning geleid, in een ander geval van uithuiszetting gingen de bewoners niet in op het aanbod van een sociale woning.
De conclusie: "We slagen er met onze empathische handelswijze in om niemand uit huis te zetten. Onze aanpak van wortel en een beetje stok werkt."

Mie Branders (PVDA): "Die uithuiszettingen, ook al zijn het er maar twee, ze moeten stoppen." De motie van PVDA is verworpen.
Jonas Rosquin

Mie Branders over beleid sociaal wonen: "U drijft de stress op bij mensen in nood"

De volgende interpellatie is er een van PVDA over de uithuiszetting uit noodwoningen.
Mie Branders spreekt van een grondrecht: een dak boven het hoofd. PVDA meent dat de stad harteloos optreedt tegen mensen in nood.
Branders klaagt het leegstandsbeheer en de wachtlijsten in de sociale woningbouw aan. Ze vraagt aan de schepen wat de cijfers zijn van mensen op de wachtlijst.
Branders vraagt ook aan de schepen hoe vaak de stad vorig jaar een procedure heeft opgestart om mensen uit hun huis te zetten. "U drijft de stress op bij mensen in nood." Branders meent dat die manier van werken mensen recht in de handen van huisjesmelkers duwt.
De conclusie van Branders is: uithuiszetting is een stad onwaardig. Mensen in crisissituatie moeten begeleid worden in plaats van een dreigende stok boven te halen.
Jonas Rosquin

Schepen Annick De Ridder over de bouwcode: "Juridische toetsing gebeurt nu al"

Schepen van Ruimtelijke Ordening Annick De Ridder (N-VA) stelt dat de stad een stevige bevolkingsstijging verwacht. "Daar willen we op inspelen door op een kwalitatieve manier te verdichten, onder meer door te stapelen op plekken die er zicht toe lenen. Daarbij willen we ook groene open ruimte creëren. Dat lijkt me allerminst "monsterlijk"."
Het juridische onderzoeken van de bouwcode, zoals Ilse Van Dienderen vraagt, heeft De Ridder het antwoord klaar: "De juridische toetsing is bij alle stappen van het opmaken van de bouwcode gebeurd."

Ilse Van Dienderen (Groen) blijft bij haar vrees: "Deze bouwcode gaat leiden tot megalomane projecten die bepaalde buurten gaat platdrukken."
De motie van Groen wordt verworpen.
Jonas Rosquin

Hicham El Mzairh (Vooruit): "Antwerpen wordt geen Manhattan aan de Schelde"

Hicham El Mzairh (Vooruit) spreekt de angst van Groen tegen dat Antwerpen een soort "Manhattan aan de Schelde" dreigt te worden. Inzetten op hoger bouwen geldt volgens hem niet voor het historische hart, maar geldt voor het gebied daarbuiten.
Jonas Rosquin

Sam Van Rooy (VB): "De bouwcode speelt in op de tomeloze bevolkingsgroei"

Sam Van Rooy (VB) meent dat de bouwcode tot doel heeft om de "tomeloze bevolkingsgroei" aan te pakken, onder meer door in te zetten op nieuwe hoogbouw in bepaalde wijken. Volgens Van Rooy ligt de massa-immigratie aan de oorzaak daarvan. "Er moet dringend een demografisch beleid worden gevoerd in deze stad." 
"Men kan niet de bevolking laten blijven stijgen en tegelijk inzetten op meer groen en open ruimte. Wanneer gaat men dat eens inzien?"
Jonas Rosquin

llse Van Dienderen (Groen) over de nieuwe bouwcode: "Onderwerp ze aan juridische screening"

De volgende interpellatie en motie is er een van Groen over de nieuwe bouwcode.
Ilse Van Dienderen (Groen) noemt de nieuwe bouwcode een "miskleun" en een "gemiste kans". Ook de term "monsterachtig" valt, doelend op het wegvallen van hoogtebeperkingen op bepaalde plekken.
Van Dienderen hekelt ook dat adviesgroepen geen zeg meer hebben bij grote bouwprojecten, maar dat de stadsbouwmeester daar zijn finale zeg over heeft. Dat de parkeernormen onaangeroerd blijft, snapt Groen niet, terwijl dat steeds meer bewoners geen eigen wagen meer hebben.
Van Dienderen vraagt aan de schepen hoeveel bezwaren er intussen zijn ingediend tegen de bouwcode. Ze zou willen dat de bouwcode gescreend wordt op juridische grond. Dat verzoek maakt ook deel uit van haar motie. Daarin staat ook de vraag om een 'lobbyregister'. "We willen transparant weten wie die stadsbouwmeester heeft benaderd."

Danielle Meersman (N-VA) merkt op dat die juridische screening nu al gebeurd. Een lobbyregister getuigt volgens haar van "een groot wantrouwen in onze democratisch verkozen college". het is duidelijk dat de N-VA-fractie de motie niet zal goedkeuren.
Jonas Rosquin

Replieken over rellen nieuwjaar: "Laat repressie en jeugdwerk samengaan"

Karen Maes (Groen) roept op om haar motie die vraagt om dit soort geweld te veroordelen volmondig te steunen.
Filip Dewinter (Vlaams Belang) zegt dat hij de frustratie van de burgemeester begrijpt. "U profileert zich als de crimefighter en dan werken deze jongeren u zo tegen." Dewinter vindt dat de rellen door het bestuur en de media nog steeds worden gedownsized. "Wat is de volgende stap volgend jaar? Wie had vorig jaar voorspeld dat er barricades zouden opgeworpen worden voor hulpdiensten."
Peter Mertens (PVDA) is het er mee eens dat de aanstokers van dit soort geweld hard moeten worden aangepakt. Hij is het er mee eens dat die harde profielen niet gebaat is bij jeugdwerk. Dat is wel het geval bij jongeren die kunnen meegesleept worden door die aanstokers. "Rellen gaan niet alleen stoppen met jeugdwerk, maar ook niet met enkel repressie."
Koen Laenens (N-VA): "Een aai over het bolleke is niet meer van toepassing. De tijd van sensibiliseren is al lang voorbij. De ouders moeten zorgen dat ze hun kinderen in de hand hebben. Respect moet er zijn voor onze waarden en normen."

De motie van Groen haalt uiteindelijk geen meerderheid.
Jonas Rosquin

De Wever over nieuwjaarsnacht: "Het profiel van dit soort aanstokers, daar stuur je geen jeugdwerker op af"

Burgemeester De Wever (N-VA) gaat in op de vragen vanuit de raad over het geweld op nieuwjaarsnacht.
Hij vindt dat er uit bepaalde hoeken "een zekere naïviteit" klinkt als het gaat over jeugdwerk en preventief handelen. "Je moet weten over welke pappenheimers je spreekt. Op zo'n figuren zou ik geen jeugdwerker afsturen. Het profiel van dat soort aanstokers is niet min. Ook de vergelijking van daar ging het goed en daar ging het niet goed: dat is naïef."

De Wever noemt de aanstokers van het geweld "puur crapuul" die een soort guerilla tegen de stad organiseren.

De Wever is vrij gerust dat alle daders zullen gevonden worden. "Wij gaan tot op het draadje en ik ben er vrij optimistisch over dat we die allemaal zullen pakken. Het gerecht is gemotiveerd om er onmiddellijk gevolg aan te geven. Een aantal minderjarigen is al geplaatst."

"In absolute cijfers waren er niet meer incidenten dan vorig jaar, maar er waren een aantal incidenten die de samenleving in haar waardigheid hebben aangetast." De Wever noemt het ophouden van een MUG en een combi die leeggeroofd wordt.

De Wever spreekt Filip Dewinter (VB) volledig tegen dat de politie "ontredderd" is en dat op geen moment de politie zich heeft "teruggetrokken." Volgens De Wever heeft de politie net uitstekend werk verricht, maar dat de situatie die avond zo overspannen is dat er soms moet ingezet worden op indijken.

De Wever blijft er bij dat de preventieve huisarresten wel degelijk van belang zijn geweest. "Het zou anders nog erger zijn geweest", stelt de burgemeester. "Dat zijn echt niet het soort profielen waarbij een aai van een jeudgwerker werkt." 

"In totaal zijn 57 arrestaties verricht, 42 bestuurlijk en 15 gerechtelijke aanhouding, waarvan 10 minderjarigen en 5 meerderjarigen." Over de leeggeroofde politiewagen op het Kiel, daar wil De Wever niet te diep op ingaan omdat het voorwerp uitmaakt van gerechtelijk onderzoek. "Maar ik ben vrij optimistisch dat iedereen die daar verantwoordelijk voor was, en dat zijn er nogal wat, dat die vereenzelvigd worden en dat er ook gevolgen aan gekoppeld worden."
Jonas Rosquin

Nahima Lanjri over nieuwjaarsgeweld

Nahima Lanjri (CD&V) vindt eveneens dat er moet ingezet worden op een nultolerantie tegenover hulpdiensten. Lanjri stipt een aantal maatregelen van federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft genomen om dit soort geweld aan te pakken.

Jonas Rosquin

Koen Laenens (N-VA) over nieuwjaarsgeweld: "Waar waren de ouders van die minderjarigen?"

Koen Laenens (N-VA), zelf leraar, ziet een toenemende normvervaging bij bepaalde jongeren. Hij vraagt zich af waar de oorzaak ligt van zulke agressie tegenover hulpdiensten. "Door wie krijgen die minderjarigen die agressie ingelepeld? En waar waren de ouders van die minderjarigen?"

Laenens vraagt zich af of alle daders al zijn geïdentificeerd en gevat en of de ouders van die jongeren al zijn gehoord.
Jonas Rosquin

Peter Mertens over nieuwjaarsgeweld: "Jeugdwerk niet verantwoordelijk maken voor veiligheid"

Peter Mertens (PVDA) heeft het over "weerzinwekkende" beelden van agressie tegen hulpdiensten. "Deze zaken zijn absoluut niet tolereerbaar en moeten we met alle kracht veroordelen." Mertens vindt eveneens dat dit soort geweldplegers "hard moet worden aangepakt".

"Tegelijkertijd is er ook de rol van jeugd- en buurtwerk" aldus Mertens. Volgens Mertens is het jeugdwerk totaal onderbemand. Mertens vindt ook dat jeugdwerkers jeugdwerk moeten doen en vooral niet mogen ingezet worden voor politionele taken. "Jeugdwerk mag niet verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van wijken."
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Politiek Antwerpen