Burgemeester Bart De Wever (N-VA) op de gemeenteraad maandagavond.© Joris Herregods

Burgemeester De Wever over rellen tijdens oudejaarsnacht: “We gaan de daders allemaal pakken”

Antwerpen -

De vele incidenten tijdens oudejaarsnacht, waarbij ook hulpdiensten het slachtoffer werden van geweld, zijn unaniem veroordeeld door de Antwerpse gemeenteraad. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) is ook optimistisch: “We gaan die daders allemaal pakken.”

Jan Stassijns

Een MUG-ziekenwagen die wordt tegengehouden en bestookt met vuurwerk, een politiecombi die wordt leeggeroofd, straatmeubilair dat wordt gevandaliseerd,...

Het is maar een kleine ‘bloemlezing’ van wat er zich op oudejaarsnacht allemaal heeft afgespeeld in verschillende Antwerpse wijken. Op de Antwerpse gemeenteraad veroordeelden alle partijen het geweld. De vraag naar het streng bestraffen van de aanstokers, werd door alle fracties onderschreven. Maar ook voor de jeugdwerking is een belangrijke rol weggelegd, zo klonk het maandagavond.

“Wat een feest had moeten worden, is in sommige wijken uitgedraaid op een avond van angst”, zei Groen-gemeenteraadslid Karen Maes. “Hier moeten we dan ook lessen uit trekken. In Borgerhout was er een goede samenwerking tussen politie, buurtvrijwilligers en middenveldorganisaties. Dat maakt dat het daar niet uit de hand is gelopen. Valt hier niets uit te leren?”

Maes haalde de preventieve huisarresten aan, die De Wever voor 31 jongeren die eerder al overlast hadden gepleegd, oplegde. “Heeft dat geen omgekeerd effect”, vroeg Maes. “De burger heeft daar weinig van gezien. Die ziet het geweld alleen maar toenemen.”

Groen-gemeenteraadslid Karen Maes.© Joris Herregods

“Importgeweld”

Filip Dewinter (Vlaams Belang) riep oudejaarsnacht uit tot een “nieuwe multiculturele traditie.” “We zijn al wel wat gewend, maar dit jaar was het echt de next level”, begon Dewinter. “Combi’s worden in de val gelokt, barricades worden opgeworpen in de straten, een politiewagen wordt leeggeplunderd. Allemaal importgeweld, dat samen met de immigratie onze stad heeft bereikt. Het filmpje waarbij allochtone hooligans triomfantelijk met een kogelvrij vest van de politie zwaaien, gaat de wereld rond. Qua publiciteit voor Antwerpen kan dat wel tellen.”

Dat zorgde ook voor een reactie bij burgemeester De Wever: “Is het niet uw partij die met heel wat geld via sociale media net dit soort filmpjes de wereld in stuurt?”

Filip Dewinter (Vlaams Belang).© Joris Herregods

PVDA-gemeenteraadslid Peter Mertens: “Laten we dit moment ook aangrijpen om het jeugdwerk, dat onderbemand en ondergefinancierd is, te versterken. Het jeugdwerk mag niet instaan voor de veiligheid in de betrokken wijken. Door het jeugdwerk te versterken kunnen we zorgen dat er zo weinig mogelijk meelopers zijn.”

PVDA-fractieleider Peter Mertens.© Joris Herregods

“Waar waren de ouders?”

Koen Laenens, gemeenteraadslid voor N-VA, wees met de vinger naar de ouders van de minderjarigen die betrokken waren bij de rellen. “Waar waren zij?”, vroeg Laenens. “Ze dragen een verpletterende verantwoordelijkheid. Zij moeten instaan voor hun kinderen, niet de gemeenschap.”

Burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Ik merk hier toch een zekere naïviteit over de aanstokers van de rellen”, reageerde De Wever. “Die aanstokers, daar zou ik geen jeugdwerker op afsturen. Dat is niet hun doelgroep. Hun profiel is niet min. En uiteraard hebben die preventieve huisarresten zin. Dat zijn geen lieve jongens en meisjes, he. Als zij op het terrein waren, durf ik vermoeden dat het nog erger zou zijn geweest.”

Maar de burgemeester was ook optimistisch. “De aanstokers zijn puur crapuul en ik maak me sterk dat er gevolgen zullen zijn voor iedereen die meedeed. We gaan die daders allemaal pakken.”

Koen Laenens, gemeenteraadslid voor N-VA.© Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gemeenteraad