© ATV

De tijgermug rukt snel op, ook in het Antwerpse: “Verwachten ze volgend jaar te zien opduiken op veel nieuwe locaties”

Antwerpen -

De onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en Sciensano zijn bezorgd over de snelle opmars van het aantal tijgermuggen. In 2022 werden er op twaalf locaties tijgermuggen aangetroffen, vorig jaar waren dat er al 25. Behalve in Wilrijk waren er ook meldingen uit Kapelle-op-den-Bos en Puurs.

Maaike Floor

Tussen mei en oktober 2023 kwamen er zeshonderd meldingen binnen van burgers die mogelijk tijgermuggen gespot hadden. “Uit die foto’s hebben we 27 tijgermuggen kunnen identificeren”, zegt Javiero Rebolledo, epidemioloog bij Sciensano. “De meldingen kwamen van achttien locaties, vijftien daarvan waren nieuw ten opzichte van 2022.” Daarnaast waren er ook nog zeven locaties met tijgermuggen die werden vastgesteld dankzij de monitoring op snelwegparkings.

“We verwachten dat er volgend jaar opnieuw veel nieuwe locaties zullen opduiken”, zegt Isra Deblauwe, entomoloog bij het ITG. “We zijn heel bezorgd over de snelle opmars. We hebben nu meldingen uit heel wat verschillende plekken, van Wilrijk en Puurs tot Lebbeke, en plekken rond Leuven en Gent. De meeste tijgermuggen reizen mee met terugkerende vakantiegangers.” (Lees verder onder foto)

Isra Deblauwe plaatst een tijgermugval.© rr

De tijgermug is zowel in 2022 als het jaar ervoor aangetroffen in Lebbeke en Wilrijk, in de buurt van Campus Drie Eiken, wat wil zeggen dat de muggensoort daar waarschijnlijk overwintert. “Het is belangrijk dat we de vestiging en verspreiding zo lang mogelijk uitstellen en ons voorbereiden op de toekomst. We dringen er bij de overheid op aan om een geïntegreerd plan van aanpak op te stellen met voldoende middelen voor preventie, monitoring en bestrijding.”

Virussen

De tijgermug zorgt voor overlast omdat het een muggensoort is die heel agressief is en ook overdag toeslaat. Tegelijkertijd kan de mug virussen zoals dengue, chikungunya en zika overbrengen. In 2021 stierf een 44-jarige Britse nog aan een acute dengue-infectie toen ze op vakantie was in het Franse Nice. Daar was toen een lokale uitbraak, die tientallen mensen ziek maakte. Isra Deblauwe: “Gemiddeld duurt het vijf tot tien jaar nadat de tijgermug ergens gevestigd is voor er een lokale uitbraak voorkomt. Daarvoor heb je zowel een populatie van tijgermuggen nodig, als reizigers die met een infectie terugkomen uit Azië bijvoorbeeld. Die kans is voorlopig klein, maar we moeten wel zien dat we dat zo lang mogelijk kunnen tegenhouden.”

Tijgermuggen worden bestreden door de larven te verdelgen met biologische korreltjes in broedplaatsen zoals rioolputten. “Het Agentschap Natuur en Bos zorgt daarvoor. Wij doen de monitoring”, zegt Isra Deblauwe. “We vragen daarbij ook de hulp van burgers. Zowel door te vragen om foto’s door te sturen naar het burgerwetenschapsplatform MuggenSurveillance, als door zelf de tuin mug-onvriendelijk te maken. Sluit regentonnen goed af, zorg dat er geen water staat in emmertjes en potjes, want dat zijn ideale broedplaatsen.”

Kan de strenge vorstperiode van de afgelopen twee weken de opmars van de tijgermug misschien helpen terugdringen? Isra Deblauwe vreest van niet. “Het heeft nu een tweetal weken gevroren tot zelfs -7, we weten uit studies dat eitjes deze vriestemperaturen kunnen overleven. Tijgermugeitjes zijn namelijk heel goed beschermd door een hard laagje dat de eitjes resistent maakt tegen kou en droogte.”

Info: www.muggensurveillance.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen