Bouwcode moet volgens schepen Annick De Ridder (N-VA) de bevolkingsgroei van 6 à 7,5 procent helpen opvangen.© Joris Herregods

140 bezwaarschriften ingediend tegen nieuwe bouwcode van Antwerpen: “De stad wordt geen Manhattan aan de Schelde”

Antwerpen -

Tegen het ontwerp van de nieuwe bouwcode van Antwerpen zijn 140 bezwaarschriften ingediend. Dat zei schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) op de gemeenteraad.

Sacha Van Wiele

Oppositiepartij Groen loopt niet hoog op met het ontwerp van de nieuwe bouwcode. De partij diende op de gemeenteraad een motie in. Volgens fractieleider Ilse van Dienderen laat de bouwcode te veel ruimte voor interpretatie. Daarom moet het juridisch worden doorgelicht om er voor te zorgen dat de regels duidelijk zijn. “We vragen ook een lobbyregister”, zegt Van Dienderen. “Daarin wordt bijgehouden met wie de stadsbouwmeester spreekt en door wie hij wordt benaderd.”

Op veel steun kan Groen niet rekenen in de gemeenteraad. Danielle Meirsman (N-VA) zegt dat in elke fase van de bouwcode er een grondige analyse gebeurt. “Dit stadsbestuur gaat zorgvuldig te werk”, zegt Meirsman. “Uw vraag om een lobbyregister toont uw wantrouwen tegenover dit democratisch verkozen schepencollege en ondergraaft de geloofwaardigheid van de democratie.”

Vlaams Belang-fractieleider Sam Van Rooy wijst op de inconsequentie van Groen. “Groen is voor de massamigratie die aan de basis ligt van de bevolkingsgroei. Daarnaast zegt deze partij wel van tegen hoogbouw te zijn en het groen moet worden bewaard”, zegt Van Rooy.

Ook Vooruit-fractieleider Hicham El Mzairh verwijt Groen van een doembeeld op te hangen. “De stad wordt geen Manhattan aan de Schelde”, zegt El Mzairh. “Het is de bedoeling om in de 20ste eeuwse gordel 4.000 tot 6.000 woningen bij te bouwen om de bevolkingsgroei op te vangen. Daarbij hoort duurzame hoogbouw.”

De Ridder reageert verbaasd op de tussenkomst van Groen. “Ik weet niet hoeveel versies van de bouwcode circuleren, maar als ik sommigen hoor, denk ik dat ze de foute versie hebben”, zegt De Ridder.

30.000 tot 40.000

Antwerpen staat voor een bevolkingsgroei van 6 à 7,5 procent of 30.000 tot 40.000 extra inwoners tegen 2040. Om dat op te vangen, zal er worden verdicht en gestapeld in de hoogte. “Daarbij kunnen we open ruimte behouden of creëren”, zegt De Ridder.

De stad Antwerpen ontving 140 bewaarschriften door personen of instanties. Ze behandelen zowat alle thema’s die in de bouwcode voorkomen, zoals open ruimte, wonen en parkeren. Het definitieve ontwerp zal volgens de schepen normaal in maart aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

De motie van Groen is verworpen. De bouwcode legt vast over hoe er gebouwd en verbouwd mag worden in Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Politiek Antwerpen