TUI zoekt veel extra volk omdat de Belg massaal naar de zon wil

Het extra personeel moet ervoor zorgen dat reislustige Belgen straks vlot op hun vakantiebestemming geraken.© Getty Images

Touroperator TUI zoekt voor deze zomer meer dan 300 stewards en stewardessen. De reisorganisator verwacht immers dat de Belg massaal naar de zon wil. “De voorbije twee maanden zijn er fors meer reizen geboekt dan anders”, zegt ook de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR).

Werner Rommers

Meer dan 300 stewards en stewardessen, bijna 30 extra medewerkers om reizen te verkopen in één van de TUI-filialen, en er staan ook verschillende vacatures voor piloot open.

Bij TUI, naar eigen zeggen de grootste reisorganisatie van het land, maken ze zich op voor een drukke zomer. “Elk jaar zoeken we – bij de voorbereiding van het zomerseizoen – wel extra medewerkers die voor een periode van zeven maanden bij ons aan de slag willen”, klinkt het. Maar met dit verschil: “Voor dit jaar gaat het om het grootste aantal in jaren”, aldus TUI-woordvoerder Piet Demeyere.

Het extra personeel moet ervoor zorgen dat zoveel mogelijk reislustige Belgen straks vlot en comfortabel op hun vakantiebestemming geraken. “We zetten weliswaar geen extra toestellen in, maar door onze bestaande vloot frequenter te laten vliegen, verhogen we de capaciteit, en kunnen we ook een aantal nieuwe bestemmingen aandoen.”

LEES OOK. Piloten Brussels Airlines vliegen opnieuw uit na staking

© BELGA

En die vliegtuigen – niet alleen die van TUI trouwens – vullen zich snel, aldus de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR). “De voorbije twee maanden zijn er fors meer vakanties geboekt dan gedurende dezelfde periode het jaar ervoor”, zegt Koen van den Bosch, gedelegeerd bestuurder van de VVR. “En ook wat januari betreft, krijgen we volop signalen dat de verkoop het veel beter doet dan tijdens januari vorig jaar.”

“Bij veel mensen zit de kwakkelzomer van vorig jaar nog vers in het geheugen. En dan die sombere herfstperiode: veel mensen verlangen blijkbaar hevig naar de zon”

Koen van den Bosch

Vereniging van Vlaamse Reisbureaus

Waarom we blijkbaar massaal op reis willen? “Bij veel mensen zit de kwakkelzomer van vorig jaar nog vers in het geheugen”, aldus Van den Bosch. “In combinatie met een toch erg sombere, grijze herfstperiode, doet dat veel mensen blijkbaar hevig naar de zon verlangen.”

Nog volgens de sectorfederatie reserveren mensen ook almaar vroeger, nadat ze bijvoorbeeld vorig jaar – toen er na corona een eerste keer zonder maatregelen kon worden gereisd – naast hun favoriete bestemming of hotel grepen, omdat de vluchten of kamers al volzet waren. “Denk ook aan de voorbije kerstvakantie. Wie naar de Canarische Eilanden wilde en er laat bij was, had nog erg weinig keuze.”

Mensen zijn ook bereid diep in hun portemonnee te tasten: “Het reisbudget van mensen is immers forser gestegen dan de prijsstijgingen in het algemeen, zo wijzen de boekingen van november en december voor deze zomer uit.”

TUI is trouwens niet de enige die zich op een drukke zomer voorbereidt. Ook Brussels Airlines – dat eveneens heel wat populaire Europese vakantiebestemmingen aandoet – heeft de voorbije weken bijna 400 extra mensen aangeworven, vooral cabinepersoneel.

Engels

Opvallend: bij TUI hoeven stewards en stewardessen niet langer tweetalig te zijn, ofwel vlot Nederlands én Frans te spreken. “We zoeken voor deze jobs vooral jonge mensen”, aldus woordvoerder Piet Demeyere. “De realiteit is nu eenmaal dat bij jonge mensen de kennis van de tweede landstaal toch eerder beperkt is. Vandaar onze gewijzigde strategie: we verwachten van sollicitanten dat ze vlot Engels spreken – de taal van de luchtvaart – én uiteraard ofwel vlot Nederlands of Frans. We vragen wel dat ze hun kennis van de andere landstaal serieus bijspijkeren, via cursussen die we zelf organiseren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen