Boerenbond stapt naar Grondwettelijk Hof als meerderheid doorzet met stikstofakkoord

© BELGA

De Boerenbond is van mening dat het bijgestuurd stikfstofakkoord terug naar de tekentafel moet worden gestuurd. Als de meerderheid niet aan de slag gaat met het kritische advies van de Raad van State, dan zal de Boerenbond naar het Grondwettelijk Hof stappen.

mtm
Bron: BELGA

Eerder op maandag had de Raad van State andermaal kritiek op het voorliggende akkoord. “Het advies toont eens te meer dat het voorliggend stikstofdecreet een wankel kaartenhuisje is. De enige weg vooruit is en blijft terugkeren naar de tekentafel en werken op basis van een emissiereductiemodel met een concreet actieplan”, klinkt het bij Boerenbond.

“Het is duidelijk dat de fundamenten van dit akkoord zeer wankel zijn en ervoor zorgen dat jonge boeren dus geen perspectief en rechtszekerheid krijgen”, stelt Maarten Moermans, ondervoorzitter van jongerenorganisatie Groene Kring. “Alleen een onderhandeling die vanaf nul start, kan oplossingen bieden.”

Eenzelfde boodschap valt te horen bij Boerenbond dat er opnieuw mee dreigt om het decreet juridisch aan te vechten. “Indien de meerderheid tegen beter weten in blijft vasthouden aan deze manier van aanpak en het voorstel van decreet in het Vlaams Parlement goedkeurt, zien we geen andere uitweg meer dan effectief naar het Grondwettelijk Hof te stappen”, besluit voorzitter Lode Ceyssens.

Eerder had Boerenbond al gedreigd met juridische stappen als het voorliggende decreet zou worden goedgekeurd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen