Archiefbeeld.© AFP

VN vreest voor tot wel 15.000 doden in Darfoer: “Etnisch geweld en oorlogsmisdaden”

Sinds april vorig jaar zouden in de Soedanese regio Darfoer tot wel 15.000 mensen gedood zijn. Dat blijkt uit een expertenrapport in opdracht van de VN dat het Franse persagentschap AFP kon inkijken.

Bron: BELGA

Op 15 april 2023 brak in Soedan een bloedige machtsstrijd uit tussen het leger van generaal en de facto president Abdel Fattah al-Burhan en de rebellen van Janjaweed-leider Muhammad Hamdan Dagalo (ook gekend als ‘Hemedti’).

Op basis van inlichtingenbronnen schat het VN-comité dat in Al-Junaynah, de hoofdstad van West-Darfoer, alleen al tussen de 10.000 en 15.000 doden zijn gevallen.

Het document dat nog niet officieel werd vrijgegeven, spreekt van “etnisch geweld” van de troepen van Dagalo. Daarbij wordt vooral de etnische minderheid Massalit geviseerd. Het expertencomité maakt voorts melding van “systematische schendingen van de mensenrechten” en “oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid”. Het gaat dan onder meer om aanvallen tegen burgers, foltering, verkrachtingen, massa-arrestaties en gedwongen verhuis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer