Ruim 1 miljoen euro schade bij aangestoken brand Mercedes-garage: “Was er iemand niet tevreden?”

Hasselt -

De schade op de parking van Mercedes-garage Groep Jam op het Hasseltse bedrijventerrein Ekkelgaarden bedraagt ruim een miljoen euro. Intussen is duidelijk dat de brand is aangestoken. Op camerabeelden zijn twee mannen met jerrycans te zien. Negen auto’s zijn door de vlammen verteerd. Nog eens zoveel liepen smeltschade op.

Geert Houben/Mireille Maes/Olivier Simons

De brandweer Zuid-West Limburg kreeg dinsdagochtend rond 3.15 uur een oproep binnen van een autobrand op de parking. Buurtbewoners waren wakker geschrokken van luide ontploffingen. In de Voogdijstraat bleek dat aan de garage een tiental auto’s al in lichterlaaie stond. Het ging om elektrische en hybride exemplaren, op twee na allemaal splinternieuwe. “De auto’s in de buurt hebben door de hitte ook schade opgelopen. Hoeveel het er precies zijn, kunnen we niet zeggen”, reageren ze bij de brandweer van Hasselt.

De brand werd met water geblust. “De batterijen van twee auto’s bleven roken. Die werden in een dompelcontainer gestopt. Daar zitten ze nog in.” (Lees verder onder de foto)

© Tom Palmaers

Camerabeelden

Het onderzoek naar de oorzaak van de brand is volop aan de gang. Politie, het parket Limburg, het labo en een branddeskundige kwamen ter plaatse. Ook werd met een drone het terrein in beeld gebracht. Het staat vast dat de brand is aangestoken. “Op camerabeelden zijn twee personen te zien”, vertelt Thierry Jacquet, managing director bij Groep Jam Hasselt. “Eén van hen kruipt over de draad en de andere geeft hem een jerrycan aan. Niet veel later staat er een auto in brand en klimt de dader terug over het hek.”

div style="width: 100%;">

Schade

De schade bedraagt volgens Jacquet ruim een miljoen euro. “Er zijn elektrische auto’s bij met een waarde van 80.000 en 90.000 euro. De hybrides kosten tussen 70.000 en 80.000 euro. Tel daarbij nog de rook- en smeltschade aan de omliggende auto’s en we zullen zeer snel aan een miljoen euro zitten. In totaal gaat het om zeven nieuwe wagens en twee occasies. We zijn nu aan het controleren om welke auto’s het specifiek gaat. Van sommige wagens kunnen we de chassisnummers zelfs niet meer terugvinden.” (Lees verder onder de foto)

© Sven Dillen

Aanleiding

Bij Groep Jam in Hasselt hebben ze het raden naar de reden van de brandstichting. “Heb ik iets verkeerds gedaan? Heeft mijn team iets verkeerds gedaan? Zijn we verkeerd bezig met bepaalde zaken?”, vraagt Jacquet zich af.

Rondom de garage staan tal van auto’s op een terrein dat voor iedereen vrij toegankelijk is. “Maar de brandstichting is op afgesloten terrein gebeurd. De daders zijn over een draad gekropen. Dat is toch een extra risico dat ze nemen. Hebben ze het dan eerder op ons gemunt, want daar staan de nieuwe wagens en voor het gebouw zijn het die van de klanten. Was er iemand niet tevreden over de naverkoop? Of moeten we denken aan iemand die op staande voet is ontslagen? Ik kan het niet zeggen.”

© Tom Palmaers

© Sven Dillen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer