Vader van slachtoffer Fabeltjesland blikt terug op drama in crèche: "In overlevingsmodus naar huis gereden"

15 jaar geleden kroop de dochter van Bart Van Belle door het oog van de naald. Mies lag in de slaapzaal van kinderdagverblijf Fabeltjesland toen Kim De Gelder de crèche binnendrong, twee baby’s en een verzorgster doodde en tien andere kinderen en verzorgsters (zwaar) verwondde. "De rit naar Sint-Gillis-bij-Dendermonde duurde eindeloos", getuigt hij.

Op 23 januari 2009 is Bart Van Belle journalist bij De Standaard. "Ik kan mij die dag nog steeds perfect voor de geest halen. We zaten net in de ochtendvergadering toen iemand aan kwam gelopen met het nieuws dat er een steekpartij had plaatsgevonden in een school in Dendermonde. 'Oei, Dendermonde', dacht ik."

Even later werd duidelijk dat het om een kinderdagverblijf in Sint-Gillis ging. "Toen had ik door: het is waar mijn dochter zit. Op zo'n moment ga je in overlevingsmodus. Ik heb zo snel mogelijk mijn spullen gepakt en ben naar huis gereden – een rit die eindeloos duurde, want intussen luister je naar de radio en hoor je berichten over 20 slachtoffers en 5 doden", vertelt hij in "De ochtend" op Radio 1.

"De telefoon werd niet opgenomen. Logisch, het was daar chaos, maar het is toch een reflex om te bellen. Onderweg viel alles tegen: ik stond voor elke slagboom, reed achter een tractor, achter een vuilkar. De rit van een half uurtje leek een uur te duren."

Golf van opluchting

Mies is zich al die tijd van geen kwaad bewust. De peuter van 13 maanden oud is ziek en ligt met koorts in haar bedje wanneer Kim De Gelder aan Fabeltjesland arriveert. Een van de verzorgsters, die is neergestoken, vlucht met nog een ander kindje de slaapzaal in en blokkeert de deur voor de aanvaller.

"Net op het moment dat ik aan het opvangcentrum stopte, arriveerde de ziekenwagen met mijn dochter in. Ze werd gewoon gedragen en had geen verband om. Ik had dus snel door dat ze niet neergestoken was." Een golf van opluchting, blikt Van Belle terug. "Maar tegelijkertijd zag je verderop mensen die nog in de onwetendheid waren. Sommigen kregen pas uren later nieuws."

Geen herdenkingsmoment meer

Intussen zijn we 15 jaar verder. Binnen de gemeenschap leeft het gruwelijke voorval nog steeds. "Profielfoto's op Facebook worden aangepast naar iets met drie sterretjes, bijvoorbeeld." Het jaarlijks herdenkingsmoment is wel afgeschaft. "In overleg met de ouders. De belangstelling nam jaar na jaar een beetje af, de meeste mensen willen het op hun eigen manier verwerken. Het weekend voor of na 23 januari is er wel nog steeds een misviering."

Aan Fabeltjesland staat een klein herdenkingsmonument. "Er liggen meestal bloemen, of er staat iemand bij. Als ik zelf die richting uit moet, maak ik vaak een ommetje. Ik sta daarom niet per se stil, maar er voorbij rijden is genoeg om even na te denken wat er is gebeurd en waaraan we zijn ontsnapt."

Bezorgdheid over De Gelder

Mies was destijds te jong om iets van het drama mee te krijgen. "Achteraf, tijdens het proces, heeft ze wel veel gelezen in de krant. Net zoals de andere kinderen, weet ze wel wat er is gebeurd."

In 2019 oordeelt een rechter dat Kim De Gelder op dat moment ontoerekeningsvatbaar is en dat hij moet worden geïnterneerd. In 2022 wordt hij overgeplaatst naar het Forensisch Psychiatrisch Centrum van Antwerpen.

"Het ligt bij veel mensen moeilijk", weet Van Belle. "Voor mij persoonlijk is het oké, ik maak mij geen zorgen dat hij ooit vrijkomt. Bij andere ouders leeft die bezorgdheid wel. Experts hebben daar in eer en geweten over beslist, daar kunnen wij weinig over zeggen. De focus ligt nu op wat er is gebeurd, niet meer op de dader. Hij heeft zijn proces gehad."

Meest gelezen