Schade na de raketaanval in Charkiv (l), archiefbeeld van Marijn Trio (r)

VRT NWS-journalist Marijn Trio moet schuilen voor grootschalige Russische aanval: "Ik hoorde verschillende luide knallen"

Afgelopen nacht heeft het Russische leger een complexe raketaanval uitgevoerd op de Oekraïense steden Kiev en Charkiv. Daarbij zijn al zeker 6 mensen gedood. VRT NWS-journalist Marijn Trio is op dit moment in Kiev en moest schuilen voor de aanval. "Het was een behoorlijk zwaar bombardement. Er klonken tien of twintig luide knallen", getuigt hij.

Het was een bewogen nacht voor VRT NWS-journalist Marijn Trio. Hij is op dit moment in de Oekraïense hoofdstad Kiev en werd vanmorgen vroeg gewekt door het luchtalarm. "Rond iets voor 6 uur weerklonk het alarm en werden we uit ons bed gerukt", getuigt hij.

"We gingen schuilen in de schuilkelder van het hotel. De kelder zat behoorlijk vol, want er zijn toch veel mensen die op het luchtalarm reageren en schuilen. Dat is een tijdlang anders geweest."

Eenmaal de schuilkelder ingedoken, is het bang afwachten. "Je kan wel alles op sociale media volgen. Een uur nadat het alarm afging, klonken er tien of twintig luide knallen. Dat was het geluid van de Oekraïense luchtafweer, die probeerde de Russische kruisraketten neer te halen. Dat zou ook gelukt zijn, horen we, al raakten wel verschillende appartementsgebouwen beschadigd door de neergehaalde projectielen."

BEKIJK - Marijn Trio vertelt in "VRT NWS journaal" hoe hij Russische raketaanval beleefde:

Videospeler inladen...

Complex manoeuvre

De Russische luchtaanval op Oekraïne was een complex militair manoeuvre. Verschillende bommenwerpers stegen op in Rusland en vuurden verschillende kruisraketten af in de richting van Kiev. Die raketten hebben een complex traject gevolgd. "Er zijn er een paar rond Kiev gevlogen om terug te keren", vertelt Trio.

"Dat doet het Russische leger om de Oekraïense luchtafweer te verwarren en te omzeilen. Ze gebruiken verschillende raketten, drones en constellaties, om te zien of ze de doelen die ze willen raken, ook kunnen raken. Het is een test voor de Oekraïense luchtafweer en dat is, denk ik, wat we vannacht ook hebben gezien."

BEKIJK - Zware Russische raketaanval maakt minstens zes doden en veel schade in Charkiv en Kiev:

Videospeler inladen...

Het Russische leger lijkt die techniek wel vaker toe te passen. Volgens de Oekraïense autoriteiten werden tussen 29 december en 2 januari meer dan 500 drones en raketten afgevuurd op Oekraïense doelwitten, op zoek naar gaten in de verdediging. Het Russische leger probeert de Oekraïense luchtafweer te overrompelen door in aanvalsgolven raketten af te vuren en ze onverwacht van koers te laten veranderen. 

'Slechts' 21 van de 41 afgevuurde raketten werden door de luchtafweer neergehaald. Dat is voor Oekraïne een zeer laag slaagpercentage. Een paar maanden geleden werden nog bijna alle raketten neergehaald. Bij de aanval van afgelopen nacht kwamen uiteindelijk 8 mensen om in Charkiv alleen al, meldt de burgemeester. Mogelijk loopt het dodental nog verder op, want er vielen ook 60 gewonden. Sommigen onder hen zijn zwaargewond.

Reddingswerkers op zoek naar mensen onder het puin in Charkiv
AFP or licensors

Voorraden onder druk

De voortdurende Russische aanvallen op Oekraïense doelwitten doen de druk op de wapenvoorraden van Oekraïne toenemen. De Oekraïense president Volodimir Zelenski benadrukt al een tijdje dat het land gebukt gaat onder een munitietekort en roept zijn bondgenoten op om meer wapens en munitie te leveren.

Polen gaf gisteren gevolg aan die vraag. Polen en Oekraïne hebben tijdens het bezoek van de Poolse premier Tusk aan Kiev een akkoord gesloten om samen wapens en munitie te zullen produceren. Het akkoord maakt deel uit van een nieuw militair steunpakket voor Oekraïne, dat de Poolse minister van Buitenlandse Zaken vorige week al aankondigde.

"We zullen joint ventures aangaan", kondigde Tusk aan. "We zullen investeren in Poolse en Oekraïense bedrijven, die onze defensiecapaciteit zullen opdrijven. Dat zal voordelig zijn voor beide partijen."

Meest gelezen