Ook leden van Vlaams Parlement zullen binnenkort langer moeten werken

© Photo News

Het Vlaams Parlement heeft woensdag de verhoging van de parlementaire pensioenen aangenomen. Het Vlaams Parlement is daarmee het eerste parlement dat de parlementaire pensioenregeling aanpast.

De discussie sleept al veel langer aan. De verschillende parlementen hebben zich ook al verschillende malen over de hervorming van de parlementaire pensioenen gebogen, maar dat leverde (nog) geen akkoord op. Bij het Vlaams Parlement was het geduld. Daar besliste men eerder al om de pensioenplannen op eigen houtje door te zetten.

Intern bestaat er in het Vlaams Parlement ook al langer eensgezindheid over de pensioenen. Het parlement wil de regeling die van toepassing is op ambtenaren overnemen. Op pensioen gaan voor de leeftijd van 60 zal niet meer kunnen. De pensioenleeftijd voor parlementsleden gaat in 2019 naar 65 jaar en in 2030 naar 67 jaar.

Vervroegd pensioen

De regeling voor vervroegd pensioen is ook een doorslag van de regeling voor de ambtenaren en werknemers. Voor de rechten uit het verleden wordt een overgangsmaatregel voorzien waarbij men ten vroegste op 62 jaar, of 60 voor de 50-plussers, van deze rechten kan genieten.

De aanpassing kreeg woensdagavond groen licht in de plenaire vergadering van het Vlaamse halfrond. Meerderheidspartij N-VA vraagt om dezelfde regeling ook toe te passen in de Kamer. Kamerfractieleider Peter De Roover: “De collega’s van de andere fracties in de Kamer hebben zich al eerder met dat principe akkoord verklaard. Daarom gaan we ervan uit dat de regeling die vandaag werd goedgekeurd in het Vlaams parlement snel wordt overgenomen door de Kamer.”

De Roover: “Eigenlijk ben ik dit thema hartsgrondig beu want het debat sleept al veel te lang aan. Ik kan er begrip voor opbrengen dat de praktische omzetting correct en grondig moet gebeuren, maar de tijd is meer dan rijp om de mooie principes om te zetten in een concrete reglementswijziging.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen