Negen mensen staan terecht voor moord op Nederlandse journalist Peter R. de Vries

In Amsterdam is het proces begonnen over de moord op gerechtsjournalist Peter R. de Vries. Die werd in juli 2021 op straat neergeschoten, mogelijk in opdracht van de drugsmaffia. Negen mannen staan nu voor de rechter.

Het moordproces vindt plaats in "de bunker", de hoogbeveiligde rechtszaal in de Amsterdamse wijk Osdorp. En dat is geen toeval, want het Nederlandse Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat de moord op Peter R. de Vries kadert in de strijd tussen drugsbendes. EĆ©n van de beschuldigingen luidt "plegen van zwaar geweld met een terroristisch oogmerk".

Bij de negen mannen die terechtstaan, zijn de twee vermoedelijke uitvoerders. Zij zouden de journalist op 6 juli 2021 op straat hebben neergeschoten, toen hij van een tv-opname kwam. De Vries overleed negen dagen later aan zijn verwondingen. De twee stonden al eens terecht en eigenlijk was hun proces al afgelopen. Maar nog voor de uitspraak dook een nieuwe getuige op. Dankzij zijn verklaringen kreeg de politie nog meer verdachten in het vizier. Bovendien was een van de rechters intussen naar het buitenland verhuisd. Daarom kwam er een volledig nieuw proces, meteen tegen alle verdachten samen.

"Deze hond moet je hebben"

Bij die nieuwe verdachten zijn twee mannen die het lichaam van De Vries zouden hebben gefilmd en die beelden zouden hebben verspreid, om de schok in de samenleving nog te vergroten. Vier anderen zouden de moord mee hebben voorbereid. Ten slotte is er nog de vermoedelijke organisator van de moord.

Uit berichten die het gerecht achteraf terugvond, bleek hoe de moordenaars over De Vries praatten: "Deze hond moet je hebben", "Leeg die ding (dat pistool, red.) op hem", "Knal op zijn hoofd", "Ik doe hem solo bro. Ik finish dit", "Bro. Ik schiet die kk (kanker, red.) ding helemaal door ze kk lichaam heen. Die vieze kk hoer."

Opdrachtgever onbekend

Wie de opdracht voor de moord heeft gegeven, blijft tot op vandaag onduidelijk. Een naam die vaak valt, is die van Ridouan Taghi. Hij staat in een ander proces terecht als kopstuk van een cocaĆÆnebende en zou ook achter verschillende afrekeningen zitten. De Vries was de vertrouwenspersoon van de kroongetuige tegen Taghi.

Ook de advocaat van die kroongetuige werd eerder al doodgeschoten. Maar hard bewijs tegen Taghi hebben politie en openbaar ministerie niet gevonden en dus staat er niemand terecht als opdrachtgever.

De verdachten maakten vanmorgen vooral gebruik van hun zwijgrecht. Enkelen ontkenden kort dat ze iets met de moord te maken hadden. Een uitspraak wordt in juni verwacht.

Meest gelezen