17-jarig meisje op step verongelukt na aanrijding door vrachtwagen in Willebroek: “Slachtofferhulp vangt de familie thuis op”

Willebroek -

In Willebroek heeft een 17-jarig meisje een aanrijding met een vrachtwagen niet overleefd. Ze reed met een elektrische step en het ongeval gebeurde op de kruising van de Hoeikensstraat en de Boomsesteenweg. “Het onderzoek loopt nog, maar hoogstwaarschijnlijk gaat het om een dodehoekongeval”, zegt Dirk Van de Sande, woordvoerder van Politiezone Rivierenland. “Aan het kruispunt met de Boomsesteenweg hebben we al inspanningen gedaan om de zwakke weggebruiker te beschermen”, zegt burgemeester Eddy Bevers (N-VA). Op de school van het slachtoffer kan een rouwregister worden getekend.

wtve, tdk, svh

Eddy Bevers (N-VA) was vanmorgen aanwezig in de Hoeikensstraat, in de nasleep van het dodelijk ongeval dat er plaatsvond. Hij wil eerst zijn medeleven betuigen aan de familie van het slachtoffer. “Mijn hart weegt veel na het tragisch ongeval tussen een 17-jarig meisje op een step en een vrachtwagen op het kruispunt van de Boomsesteenweg en de Hoeikensstraat. Als papa, opa en burgemeester betuig ik mijn diepste medeleven aan de familie en vrienden van het slachtoffer. Slachtofferhulp van onze lokale politie is bij de familie thuis om hen op te vangen en te ondersteunen in deze moeilijke tijd.”

DISCUSSIEER MEE. Vind jij dat er meer maatregelen moeten genomen worden om de zwakke weggebruiker te beschermen?

De Hoeikensstraat staat bekend als een gevaarlijk verkeersader. Vorig jaar in maart kwam er een jonge bromfietser om het leven na een botsing met een vrachtwagen die een oprit verliet. “Ik ken de reputatie van de Hoeikensstraat maar al te goed”, zegt Bevers. “Maar dit tragische ongeval speelde zich af op het kruispunt met de Boomsesteenweg. Je kan de twee niet zomaar over dezelfde kam scheren.” Er werden maatregelen getroffen om de Hoeikensstraat veiliger te maken voor fietsers. “Ook aan het kruispunt met de Boomsesteenweg hebben we inspanningen gedaan om de zwakke weggebruiker te beschermen. Zo brachten we al duidelijkere lijnen aan tussen het fietspad en de rijbaan.”

School geschokt

Het Go! Atheneum in Willebroek reageert geschokt op het ongeval. “Wij vernamen het tragische nieuws in de media”, zegt adjunct directeur Bart Bogaerts. “De klasgenoten van het slachtoffer zijn momenteel bezig aan een stageperiode. Zij werden op de hoogte gesteld en gevraagd of ze tegen de middag konden verzamelen op school. Daar zullen ze begeleid worden door iemand van het CLB. Alle klasgenoten zijn uiteraard enorm aangeslagen.”

LEES OOK. BUURTREPORTAGE. Hoe onveilig is de Hoeikensstraat, waar Kilian (18) woensdag om het leven kwam: “Het fietspad ligt aan de verkeerde kant van de straat”

Voor verdere opvolging verwijst Bevers door naar politie Rivierenland. “Momenteel wordt alle informatie over het ongeval gebundeld voor het parket. Het is daarbij vooral uitkijken naar wat de verkeersdeskundige zegt en eventuele camerabeelden die meer inzicht geven in het incident. Op basis daarvan worden er verdere stappen genomen. Zonder op de zaken vooruit te lopen, kan ik wel al meegeven dat het hoogstwaarschijnlijk om een dodehoekongeval gaat”, zegt Dirk Van de Sande, woordvoerder van Politiezone Rivierenland.

Bijstand voor familie, vrienden en hulpverleners

In de loop van de dag werden familie en vrienden van het slachtoffer opgevangen door slachtofferhulp. Ook enkele eerstehulpverleners kregen psycho-sociale bijstand. “Twee ambulanciers en drie brandweermannen werden vandaag begeleid door het FiST, Fire Stress Team Vlaanderen. De vzw specialiseert zich in de mentale zorg voor eerstehulpverleners na traumatische ervaringen”, zegt Jan Anné, kapitein bij brandweerzone Rivierenland. “De interventie aan het kruispunt tussen de Hooikensstraat en de Boomsesteenweg was een aangrijpende ervaring voor onze mensen. Als eerste stap in het verwerkingsproces hebben ze in het bijzijn van een vertrouwenspersoon hun gevoelens kunnen ventileren.”

LEES OOK. Bromfietser (18) komt onder vrachtwagen terecht en overleeft klap niet

De volgende stap die FiST voorschrijft is een debriefing. “Die gaat morgenavond door”, zegt Anné. “Alle betrokken partijen, van de persoon die de call ontving, tot het aanwezige MUG-personeel en de brandweermannen en ambulanciers komen samen om de interventie te reconstrueren. De debriefing is vrijblijvend en uitsluitend toegankelijk voor betrokken partijen. Verontruste collega’s zijn bijvoorbeeld niet toegestaan.”

De nadruk op mentale nazorg is de laatste jaren enorm toegenomen. “Vroeger werd daar amper naar gekeken, vandaag is het de regel. Ook voor de woningbrand in Sint-Amands waar onlangs twee kinderen omkwamen, werd een FiST-team ingezet.”

Rouwregister

Petra Colin, de directrice van GO! Atheneum in Willebroek, waar het slachtoffer schoolliep, richtte voor betrokkenen een rouwregister op in de school: “Voorlopig is het enkel toegankelijk voor de betrokken partijen. In samenspraak met de ouders gaan we kijken wanneer we het rouwregister openbaar toegankelijk maken. Zodat iedereen die wil, zijn steun kan betuigen.”

© Joris Herregods

© Joris Herregods

(wtve, tdk)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen