Ga naar de inhoud

Cartoonist van veelbesproken E3-cartoon: "Kreeg nog geen negatieve reactie vanuit LGBTQ-gemeenschap"

 di 23 januari 2024 17:58

De organisatie van de E3 Saxo Classic heeft heel wat kritiek over zich heen gekregen na het uitbrengen van een aanstootgevende cartoon. Enkele uren later werd de tweet al verwijderd en volgden ook excuses. "We hebben de cartoon verkeerd ingeschat", klonk het. Cartoonist Bart Vantieghem ziet er geen graten in. "De LGBTQ-gemeenschap komt er eigenlijk als slimste uit", zegt hij bij Radio 2.

Het organisatiecomité van de E3 Saxo Classic heeft de cartoon offline gehaald die het een dag eerder lanceerde. Na een storm van kritiek op sociale media volgden meteen ook excuses.

 

"We willen ons als E3 Saxo Classic verontschuldigen voor de cartoon die we gisteren lanceerden. We wilden hiermee zeker niemand schofferen. Wij hebben de cartoon verkeerd ingeschat. We zullen dit binnenskamers bespreken. Onze oprechte verontschuldigingen." 

 

De bewuste cartoon refereerde aan de Wereldbekercross van zondag in het Spaanse Benidorm. Op de afbeelding is Wout van Aert te zien. Bij de tekening de tekst: "Wout van Aert zonder zadel over de meet! LGBTQ-gemeenschap laaiend enthousiast."    

 

Op de cartoon staat ook een tekstballon met daarin "over die regenboogtrui van Van der Poel natuurlijk". Die uitspraak komt uit de mond van enkele fans die onder een regenboogvlag van de LGBTQ-gemeenschap staan. 

Het beeld verwijst naar Van Aert die zondag na een val in de WB-cross van Benidorm zonder zadel over de meet kwam, maar de overwinning toch op zak stak.

Het is niet de eerste keer dat de E3 op de proppen komt met een controversiële affiche.

De cartoon.

Cartoonist: "Nog geen negatieve reactie vanuit LGBTQ-gemeenschap gekregen"

Bij Radio 2 geeft cartoonist Bart Vantieghem uitleg over zijn veelbesproken tekening. "Het is een oude debiele clichémop over homo's, maar in de tekstballon zie je dat de homo's iets totaal anders zeggen. Ze hebben totaal geen oog voor het ontbrekende zadel van Van Aert, maar wel voor de regenboogvlag op de trui van Van der Poel."

 

Ook na de commotie lijkt Van Tieghem weinig graten te zien in zijn spotprent. "Ik ga mezelf als cartoonist niet censureren, maar ik kan wel begrijpen dat de E3-organisatie wat geschrokken is van de commotie, ook al hebben ze een beetje een traditie van controversiële affiches."

 

"Ik heb zelf nog geen enkele negatieve reactie vanuit de holebigemeenschap gekregen, integendeel. Zij kunnen er wel om lachen. Zij zien ook dat de LGBTQ-community in de cartoon er eigenlijk als de slimste uitkomt", meent Vantieghem.

 

De bewuste cartoon was nog maar de 2e in een reeks van 10, in de aanloop naar de E3. Of wordt de samenwerking nu stopgezet? "Ik weet niet of ze het nu nog willen voortzetten. Ik heb de organisatie nog niet gehoord", aldus Vantieghem.

Gerelateerd: