De politie liet deze witte Audi A1 takelen na inbeslagname door de burgemeester.© Jeroen Hanselaer, politiezone Rivierenland

Burgemeester neemt al voor 22ste keer voertuig van ‘patser’ in beslag: “Sommige bestuurders gebruiken auto als moordwapen”

Mechelen -

Mechels burgemeester Bart Somers heeft een witte Audi A1 in beslag genomen. Vanuit verschillende wijken liepen meldingen binnen over onverantwoord rijgedrag van de bestuurder. Hij werd geregeld geverbaliseerd. Het is de 22ste keer dat zoiets gebeurt.

Sven Van Haezendonck

Zoals de procedure voorschrijft, kreeg de bestuurder in de zomer van vorig jaar eerst een formele waarschuwing om hem op zijn rijgedrag aan te spreken. Toch kreeg de politie eind 2023 en begin dit jaar opnieuw meldingen over de witte Audi A1. De bestuurder beging ook geregeld overtredingen. “Uit het dossier blijkt dat er in november een melding kwam van een fietser die in een bakfiets een 4-jarig kind vervoerde en maar op het nippertje wist uit te wijken om een frontale aanrijding te voorkomen”, zegt burgemeester Somers (Voor Mechelen).

Afgelopen maandag stelden inspecteurs van de verkeerspolitie vast dat het betrokken voertuig tegen de rijrichting op het voetpad geparkeerd stond. Wanneer de Mechelaar (23) met zijn auto wilde vertrekken, vertoonde hij tekenen van druggebruik. Hij legde een positieve drugstest af en een analyse bevestigde dat. De twintiger was onder invloed van cannabis en moest zijn rijbewijs voor vijftien dagen inleveren.

Daar bleef het niet bij. Op basis van het dossier en de formele waarschuwing die de bestuurder eerder al kreeg, heeft Bart Somers beslist om zijn auto uit het verkeer te halen. Het beslag loopt zolang dat nodig is voor de openbare veiligheid en kan tot een halfjaar duren. “Het is een manier om onze wegen veilig te houden. Sommige bestuurders gebruiken hun auto als moordwapen. Dat is totaal onverantwoord en asociaal. Ze brengen daarmee zichzelf en anderen in gevaar”, legt de burgemeester uit.

Het patserproject bij de politiezone Rivierenland, toen nog de politie Mechelen-Willebroek, bestaat al sinds 2018. Toen nam de burgemeester een eerste auto van een ‘patser’ bestuurlijk in beslag. Dat gebeurt nadat hardleerse bestuurders na een waarschuwing hun onverantwoorde rijstijl niet bijsturen. Die van afgelopen maandag was intussen al de 22ste.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen