Foto: Radio 2

Moeder van voorzitter Vlaamse Jeugdraad veroordeeld voor bewaren van drugs in Borgerhout

Het Antwerpse hof van beroep heeft Fatima B. (49) veroordeeld tot twee jaar cel met uitstel. De rechtbank ziet haar als mededader van drugshandel. In de slaapkamer van de vrouw werd onder andere 22 kilo cocaïne aangetroffen die verstopt zat in een reiskoffer, kluis en schoendoos. De vrouw beweerde dat ze niets van de drugs afwist. Fatima B. is de moeder van Amir Bachrouri, uittredend voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad. Hij werd voor alle duidelijkheid nooit in verdenking gesteld.

Het Antwerpse hof van beroep acht het bewezen dat Fatima B. (49) op de hoogte was van de drugs die haar broer in haar slaapkamer in Borgerhout had opgeslagen. Ze is veroordeeld tot twee jaar cel met uitstel en 8.000 euro boete. In eerste aanleg was ze nog vrijgesproken. Na een anonieme tip deed de politie in september 2022 een huiszoeking in het appartement van de vrouw en haar twee kinderen. 

In de slaapkamer van de vrouw werd bijna 22 kilo cocaïne aangetroffen die verstopt zat in een reiskoffer, een kluis en een schoenendoos. De politie vond ook een zak met 860 gram cannabis. De vrouw en haar kinderen verklaarden niets af te weten van de drugs en wezen naar haar broer Mourad B. uit Anderlecht. Hij had een sleutel en kwam wekelijks twee of drie keer langs, ook wanneer ze niet thuis waren. Een jaar eerder had hij de reiskoffer en de kluis bij hen achtergelaten. Ze mochten nergens aan komen en geen vragen stellen. Het enige dat hij kwijt wilde, was dat er in de reiskoffer kleren zaten en in de kluis spaargeld. 

Hulp bij drugshandel

Mourad B. werd gearresteerd en bekende dat hij al drie jaar cocaïne verhandelde per kilo. De cannabis hield hij naar eigen zeggen bij voor een vriend. Hij bewaarde de drugs bij zijn zus omdat het risico op diefstal in zijn eigen appartement te groot was. Zij was volgens hem niet op de hoogte. Haar kinderen werden niet in verdenking gesteld. 

De correctionele rechtbank van Antwerpen gaf Fatima B. vorig jaar het voordeel van de twijfel en sprak haar vrij. Mourad B. werd veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan één jaar met uitstel. Het parket ging tegen de vrijspraak van Fatima B. in beroep.

Het feit dat de reiskoffer en kluis niet afgesloten waren en de schoenendoos gewoon in haar kleerkast lag, toonde volgens het hof aan dat hij geen enkele vrees had voor haar reactie moest ze de drugs ontdekken. Het hof beschouwde Fatima B. als mededader aan de drugshandel van haar broer.  Door hem een steeds toegankelijke en veilige opslagplaats te bieden voor de verdovende middelen, verleende zij hem volgens het hof noodzakelijke hulp bij zijn grootschalige handel in cannabis en cocaïne. 

Meest gelezen