Groepsfoto XINK nog met bassist Philip Valkiers (2e van links)
Studio Brussel

De vriendschapsband van XINK is dan toch stuk: bassist verlaat de groep

Bassist Philip Valkiers stapt uit de Belgische rockband XINK. "De verschillen tussen mij en enkele groepsleden waren niet meer te overbruggen", schrijft Valkiers op sociale media. XINK werd bekend als de Belgische inzending voor het eerste Junior Eurovisiesongfestival in 2003.

"Een band gaat nooit stuk, al heb je een ongeluk", zo zong XINK vorig jaar nog op Rock Werchter en Pukkelpop. Het is de bekendste zin uit hun bekendste nummer "De vriendschapsband" uit 2003. Maar 20 jaar later blijkt de band intussen dus toch te zijn stukgegaan. 

BEKIJK - Zo klonk "De vriendschapsband" van X!NK op Junior Eurovision 2003:

Bassist Philip Valkiers heeft op Instagram en Facebook bekendgemaakt dat hij uit de groep is gestapt, omdat de verschillen tussen hem en enkele groepsleden "niet meer te overbruggen waren".

Hij schrijft ook dat hij zich gedwongen voelde om zelf met het nieuws naar buiten te komen, omdat er "vanuit XINK helaas zelf geen communicatie komt".

Volgens de manager van XINK, Simon Lamont, is er geen sprake van ruzie binnen de groep, maar "lagen de prioriteiten van Philip gewoon ergens anders". Meer details wilde hij daarover niet geven. Ook niet over waarom er niet over gecommuniceerd is over het vertrek van Valkiers. Het is wel bekend dat Philip Valkiers de enige is die naast muziek ook nog een andere job heeft.

"Belangrijk is dat er intussen al een nieuwe bassist is, Jasper Mulier. Afgelopen zaterdag op de Gouden K's hebben ze de eerste keer samen opgetreden. XINK werkt ook aan een nieuw album dat in 2025 uitkomt."

BEKIJK - De vernieuwde formatie van X!nk brengt "De vriendschapsband":

Videospeler inladen...

Ook het concert in de Lotto Arena op 29 maart zou gewoon doorgaan, met de nieuwe bassist. Philips broer Thomas blijft voorlopig wel bij XINK als gitarist.

Wie is XINK?

XINK bestaat uit zanger en gitarist Jonas Meukens, zijn broer Niels Meukens als drummer en de broers Thomas en Philip Valkiers als respectievelijk gitarist en bassist. Philip Valkiers is sinds dit jaar vervangen door Jasper Mulier.

X!NK, toen nog met uitroepteken, is bekend geworden als de Belgische inzending voor het eerste Junior Eurovisiesongfestival in 2003. Met hun zelfgeschreven nummer "De vriendschapsband" behaalden ze de 6e plaats. 

De vier rockende tieners uit de Kempen, met piekjeshaar, veroverden ook de harten van de Vlaming. "De vriendschapsband" werd een hit en X!NK blijft liedjes maken en optreden tot in 2009. De 4 bandleden beslisten toen hun eigen muzikale weg te gaan.

Sinds vorig jaar is XINK bezig aan een comeback.

BEKIJK - Miguel Wiels voorspelt dat echte vrienden die een groep oprichten het heel lang kunnen volhouden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen