Voka vraagt Vlaamse overheid om meer in te zetten op disruptieve innovatie: “Te veel terughoudendheid”

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka roept de overheid op om meer te doen met disruptieve innovatie. Dan gaat het over ontwikkelingen die baanbrekend zijn, maar daardoor ook afstoten. De boodschap van Voka is juist dat we daar geen angst voor moeten hebben.

Waarom is dit belangrijk?

De Vlaamse regering wil een innovatief wetenschapsbeleid uitdragen. Voka waarschuwt echter dat er te weinig durf is, waardoor Vlaanderen de voortrekkersrol internationaal dreigt te lossen.

Uitgelegd: Met ‘disruptieve innovatie’ worden sleutel- of doorbraaktechnologieën bedoeld. Men noemt deze ook wel General Purpose Technologieën (GPTs), zoals we dat kennen van ChatGPT, de chatbot die werkt met generatieve artificiële intelligentie.

  • Omdat het hier gaat over technologieën die baanbrekend zijn, staan mensen er wat schrikachtig tegenover. Denk maar aan de vele berichten over of ChatGPT je job overbodig maakt.
  • Voka vindt dat de voordelen opwegen tegenover de nadelen, en noemt de vrees onterecht. De werkgeversorganisatie vraagt juist aan beleidsmakers om mee te stappen in de veelal niche-ontdekkingen en het gebruik van disruptieve innovatie te stimuleren.
    • Men denkt hierbij aan artificiële intelligentie, maar ook aan fotonica, quantumtechnologie en duurzame chemie.
    • Met de oprichting van onderzoekscentrum Imec en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie veertig jaar geleden keek de toenmalige regering ver vooruit, klinkt het. De boodschap is dan ook simpel: durf dat opnieuw te doen.
    • Voka haalt Nederland als voorbeeld aan: daar werden in 2023 tien cruciale technologieën naar voren geschoven om in te innoveren.

Innovatiecel en terughoudendheid

De details: Wat kan de overheid doen, volgens Voka?

  • Kennis opbouwen vindt Voka een cruciaal punt. Het stelt voor om vooral internationale samenwerkingen aan te gaan.
  • Innovaties moeten versneld worden en daardoor moeten regelgeving en cultuur innovatievriendelijker gemaakt worden.
    • Dit lijkt overigens niet altijd makkelijk haalbaar: hoe baanbrekender de technologie, hoe groter de kans dat ook Europa met overkoepelende wetgeving komt, zoals de AI Act.
  • Een Vlaamse innovatiecel die door verschillende domeinen heen werkt, is dan ook een goed idee, aldus Voka.
  • De werkgeversorganisatie meent ook dat er teveel terughoudendheid is rond dual use-technologie, innovaties die zowel civiele als militaire doeleinden kunnen hebben. Daarom zou een pragmatische aanpak helpen, zodat beloftevolle projecten niet stranden.
Meer