Themabeeld© Shutterstock

België ondertekent internationaal samenwerkingsakkoord over ruimtevaart

België heeft dinsdagavond een samenwerkingsakkoord met internationale afspraken over de verkenning van de maan en andere hemellichamen ondertekend in Brussel. De zogenaamde Artemis-akkoorden werden in oktober 2020 opgesteld door de Verenigde Staten om toekomstige samenwerking bij de civiele verkenning van de maan, Mars, kometen en asteroïden voor vreedzame doeleinden op elkaar af te stemmen.

Laurence Torck
Bron: BELGA

België beschouwt het (juridisch niet-bindende) akkoord als een belangrijk politiek instrument om de verkenning van de ruimte in lijn te brengen met bestaande wetgeving, zoals het VN-Ruimteverdrag van 1967. Daarnaast gaat het akkoord ook over het delen van wetenschappelijke informatie, de veilige afhandeling van ruimteafval en het toekennen van rechten voor het gebruik van natuurlijke hulpbronnen in de ruimte. Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS) en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) vertegenwoordigden ons land bij de ondertekening.

LEES OOK. NASA stelt bemande ruimtemissie uit naar september 2025

Volgens Lahbib is België een van wereldwijde koplopers op het vlak van ruimteverkenning. “De ondertekening van de Artemis-akkoorden benadrukt ons blijvend engagement voor een duurzame en verantwoorde ruimtevaart en versterkt de banden met onze internationale partners”, aldus Lahbib. “Het creëert ook nieuwe economische kansen voor onze bedrijven, die beschikken over wereldvermaarde expertise in de ruimtevaartsector.”

Naar ISS

Staatssecretaris Dermine stelt dat de ondertekening een noodzakelijke en belangrijke voorwaarde is voor de eventuele deelname van een Belgische astronaut aan het Artemis-programma. De Belg Raphaël Liégeois wordt momenteel opgeleid om deel uit te maken van het astronautenkorps van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, met als aanvankelijke doel om ongeveer zes maanden aan boord van het Internationaal Ruimtestation (ISS) door te brengen. 

De VS zijn van plan met het Artemis-programma op korte termijn opnieuw astronauten naar de maan te sturen. Het dient ook als voorbereiding op een toekomstige bemande missie naar Mars. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA stelde de bemande ruimtemissie Artemis 2 eerder deze maand wel al uit naar september 2025. Ook de geplande bemande maanlanding Artemis 3 werd naar september 2026 verschoven. Voor Artemis 4 wordt nog altijd gemikt op september 2028.

Momenteel hebben 34 landen, waaronder België, de Artemis-akkoorden ondertekend. Behalve de VS, waren Australië, Canada, Italië, Japan, Luxemburg, de Verenigde Arabische Emiraten en het Verenigd Koninkrijk de eerste ondertekenaars.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer