Mensen protesteren tegen de toetreding van Zweden tot de NAVO.
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Turkse parlement stemt in met toetreding van Zweden tot de NAVO

In Turkije heeft het parlement vanavond ingestemd met de toetreding van Zweden tot de NAVO. Nu is enkel nog de handtekening van president Recep Tayyip Erdogan nodig om de Turkse goedkeuring compleet te maken. Hongarije blijft over als de laatste NAVO-lidstaat die de toetreding van Zweden nog tegenhoudt.

"Vandaag zijn we een stap dichter bij de NAVO", reageert de Zweedse premier Ulf Kristersson, nu het Turkse parlement vanavond het licht op groen heeft gezet voor de Zweedse toetreding. 

De toetreding werd met een grote meerderheid aangenomen. 287 van de parlementsleden stemden vóór, en slechts 55 stemden tegen. Er waren 4 onthoudingen. De stemming volgde na een ruim vier uur durend debat.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal nu het zogenoemde toetredingsprotocol ondertekenen. Dat zal naar verwachting later deze week gebeuren. De stemming moet ook in het Turkse Staatsblad worden gepubliceerd met Erdogans handtekening.

De stemming in het Turkse parlement in Ankara.
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Lang wachten

Zweden heeft lang moeten wachten op de Turkse goedkeuring. Bijna twee jaar geleden al - volgend op de Russische invasie in Oekraïne - vroegen zowel Zweden als Finland het lidmaatschap aan van de NAVO, het Noord-Atlantische militaire bondgenootschap.

Maar terwijl Finland in april vorig jaar al officieel mocht toetreden als 31e lid, werd de aanvraag van Zweden tegengehouden door Hongarije en Turkije.

De Turkse president Erdogan vond dat Zweden een te lakse houding aannam tegenover Koerdische militanten die hun toevlucht hebben gezocht in het Scandinavische land. Voor Erdogan zijn zij "terroristen" die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid van Turkije.

Hij wilde dat Zweden sterker zou optreden tegen wat hij "terroristische organisaties" noemde. Zweden gaf hieraan gehoor door een verscherping van de wetgeving, die vervolging wegens financiering van terrorisme makkelijker maakt. 

Ondanks de aanscherping van de wet, bleven de verhoudingen tussen beide landen evenwel moeizaam, zeker na een aantal koranverbrandingen in Stockholm. Maar in de zomer van vorig jaar gaf Erdogan dan toch aan dat hij zijn verzet tegen een Zweeds lidmaatschap van de NAVO liet varen.

Erdogan en Kristersson schudden elkaar de hand op de NAVO-top afgelopen zomer, NAVO-baas Jens Stoltenberg kijkt toe.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Erdogan had de Turkse goedkeuring onder meer gekoppeld aan de levering van F-16 gevechtsvliegtuigen door de VS. Het Amerikaanse Congres moet de verkoop van die straaljagers aan Turkije wel nog goedkeuren. Van Zweden en andere EU-lidstaten hoopt Erdogan steun te krijgen voor een Turkse toetreding tot de Europese Unie.

Nu Hongarije nog

Alleen Hongarije blijft de Zweedse toetreding tot de NAVO nu nog tegenhouden. Vandaag heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán zijn Zweedse ambtgenoot Ulf Kristersson uitgenodigd voor een gesprek in Boedapest. 

"Ik heb hem een brief gestuurd waarin ik hem uitnodig naar Hongarije te komen om te onderhandelen over de toetreding van Zweden tot de NAVO", zegt hij op X, voorheen Twitter. 

Maar volgens de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Tobias Billström is er geen enkele reden om met Hongarije te onderhandelen over het NAVO-lidmaatschap. "Op de NAVO-top in Madrid vorig jaar heeft Hongarije Zweden de gaststatus verleend met het oog op NAVO-lidmaatschap, zonder enig voorbehoud. Ik zie daarom geen reden om vandaag te onderhandelen", reageerde hij meteen op Orbáns uitnodiging.

In Hongarije is de stemming in het parlement evenwel nog maar een formaliteit, want de relevante commissies hebben al vóór de toetreding van Zweden gestemd. Maar de eindstemming is herhaaldelijk uitgesteld onder impuls van Orbán, die ontstemd is over kritiek uit Zweden over de toestand van de rechtsstaat in Hongarije.

Meest gelezen