Zweden mag van Turkije toetreden tot de NAVO: nu nog wachten op beslissing van Hongarije

Het Turks parlement heeft dinsdagavond ingestemd met de toetreding van Zweden tot de NAVO. Dat meldt persbureau Bloomberg. Zweden heeft nu alleen nog de goedkeuring van Hongarije nodig om lid te worden van het militaire bondgenootschap.

lto
Bron: Belga

De toetreding werd met een grote meerderheid van 287 stemmen voor aangenomen, tegenover 55 tegen en 4 onthoudingen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal nu het zogenaamde toetredingsprotocol ondertekenen. De stemming moet ook in het Turkse Staatsblad worden gepubliceerd met Erdogans handtekening.

Erdogan had de goedkeuring van zijn land onder andere gekoppeld aan de levering van F-16 gevechtsvliegtuigen door de VS. Het Amerikaanse Congres moet de verkoop van straaljagers aan Turkije wel nog goedkeuren.

LEES OOK. Rusland over grootste NAVO-oefening sinds einde van Koude Oorlog: “Dood aan alle Amerikaanse klootzakken en hun dienaars”

Zweden en Finland dienden in mei 2022 samen een lidmaatschapsaanvraag in, als reactie op de Russische invasie in Oekraïne. De Finnen zijn intussen al bijna een jaar lid van de NAVO.

Turkije vertraagde de ratificatie al meer dan een jaar vanwege de vermeende steun van Stockholm aan groepen die Ankara als “terroristen” bestempelt - waarmee vooral de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) wordt bedoeld.

In oktober vroeg de Turkse president Recep Tayyip Erdogan het parlement om het stemproces over Zweden te starten nadat Stockholm zijn antiterrorismewetgeving had aangescherpt.

“Stap dichter”

De Zweedse regering verwelkomde het besluit. “Vandaag zijn we een stap dichter bij een volledig lidmaatschap van de NAVO gekomen”, schreef premier Ulf Kristersson meteen na de stemming in Ankara op onlineplatform X. Ook minister van Buitenlandse Zaken Tobias Billström reageerde tevreden. Nu zullen we wachten tot de Turkse president Erdogan het toetredingsprotocol ondertekent en doorstuurt, zei hij tegen radiozender SVT.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg verwelkomde de ratificatie door het Turkse parlement van het Zweedse NAVO-lidmaatschap en riep Hongarije op hetzelfde te doen, zodat het Scandinavische land het 32ste lid van het bondgenootschap wordt.

“Ik verwelkom de stemming van de Turkse nationale vergadering om het Zweedse lidmaatschap van de NAVO te ratificeren. Ik reken er ook op dat Hongarije de ratificatie zo snel mogelijk zal voltooien”, zei Stoltenberg in een verklaring. “Het lidmaatschap van Zweden zal de NAVO sterker maken”, voegde hij eraan toe.

Hongarije

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft zijn Zweedse ambtgenoot Ulf Kristersson eerder dinsdag ook al uitgenodigd in Hongarije om te praten over de Zweedse plannen om toe te treden tot de NAVO.

“Ik heb premier Ulf Kristersson een brief gestuurd waarin ik hem uitnodig naar Hongarije te komen om te onderhandelen over de toetreding van Zweden tot de NAVO”, schreef Orban dinsdag op het online platform X, voorheen Twitter.

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken reageerde dinsdagnamiddag al: volgens hem is er geen reden om met Hongarije te onderhandelen over het NAVO-lidmaatschap. “Op de top in Madrid vorig jaar heeft Hongarije Zweden de gaststatus verleend met het oog op NAVO-lidmaatschap, zonder enig voorbehoud”, zei Tobias Billström tegen verslaggevers. “Ik zie daarom geen reden om vandaag te onderhandelen”, voegde hij eraan toe.

.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER