Honden kwispelen omdat wij het leuk vinden, niet omdat ze blij zijn.© Shutterstock

Waarom je hond zo kwispelt wanneer hij je ziet: “Oermens vond het fijner dan geblaf”

Honden kwispelen niet omdat ze blij zijn, maar omdat wij het zo leuk vinden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Voor het hele verhaal moeten we duizenden jaren terug in de tijd.

Max Dedulle

Hoewel honden en mensen al 15.000 tot 50.000 jaar een nauwe band hebben, is er nog steeds twijfel over waarom honden met hun staart kwispelen. Omdat ze blij zijn, denken veel hondenfluisteraars, of omdat ze willen duidelijk maken dat ze ongevaarlijk zijn. Maar volgens wetenschappers van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek in het Nederlandse Nijmegen is er nog een andere reden. Toen de mens al die jaren geleden begon met het fokken van honden hadden kwispelende honden mogelijk een streepje voor.

“Wij mensen zijn heel visueel ingesteld”, zegt onderzoekster Holly Root-Gutteridge van de Universiteit van Lincoln in The Guardian. “Misschien hield de oermens van het ritmische gekwispel en vond hij het een fijnere manier van communiceren dan geblaf.” Het gedrag is dus misschien deels aangeboren, al is er nog meer onderzoek nodig om dit met zekerheid te zeggen.

Bruine ogen

Het kwispelgedrag zou niet de enige manier zijn waarop de mens invloed had op de hond zoals we die vandaag kennen. Dat de meeste viervoeters bruine ogen hebben, zou ook te wijten zijn aan de manier waarop we hen hebben gefokt. Honden met bruine ogen zouden gezien worden als vriendelijker.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer