Florian Van Eenoo photonews

15-0 of toch liever 2-2? Voetbal Vlaanderen wil af van monsterscores bij jeugdwedstrijden

Als het aan Voetbal Vlaanderen ligt, moeten monsterscores in het jeugdvoetbal zoveel mogelijk verdwijnen. Dat meldt Het Nieuwsblad. Doel is vooral om de niveaus van jeugdreeksen evenwichtiger te maken. "Anders leren kinderen niks bij."

Voetbal Vlaanderen heeft 9 voorstellen gelanceerd waarmee de federatie vanaf volgend seizoen het jeugdvoetbal verder wil verbeteren. Een van die voorstellen wil monsterscores als pakweg 10-0 of 16-1 zoveel mogelijk tegengaan. Dat moet lukken door jeugdploegen zoveel mogelijk in reeksen te plaatsen waarin de teams aan elkaar gewaagd zijn.

"Wanneer het 15-0 is, hebben kinderen niks bijgeleerd en heeft op z'n minst 1 team heel weinig plezier beleefd", zegt Nand De Klerck, woordvoerder van Voetbal Vlaanderen. "Ons jeugdvoetbal is zo opgemaakt dat wij heel wat niveaus hebben waarin we die teams kunnen inschrijven. Dat moet gewoon beter. Kinderen moeten iets hebben aan hun jeugdwedstrijd."

Moeten jonge spelers dan niet leren omgaan met een zware nederlaag? "Mentale weerbaarheid is inderdaad belangrijk. Maar jeugdvoetbal gaat niet over winnen of verliezen, het gaat over opleiden en plezier maken. Daar willen we een punt van maken."

Reeksen aanpassen

Concreet zal Voetbal Vlaanderen bekijken of een ploeg naar een hogere of lagere reeks kan verhuizen als ze enkele keren op rij een gigantische overwinning of een zware nederlaag boekt. Het gaat dan om wedstrijden met 5 of meer doelpunten verschil. Zo'n herindeling kan bijvoorbeeld halverwege het seizoen gebeuren.

Jeugdvoetbal gaat niet over winnen of verliezen, het gaat over opleiden en plezier maken. Daar willen we een punt van maken

Nand De Klerck, woordvoerder van Voetbal Vlaanderen

Ook bij de jongere reeksen, waar nog geen officiële scores worden bijgehouden, zullen teams nu kunnen melden als er te veel eenzijdige wedstrijden zijn. "Als we meerdere meldingen krijgen, zullen we in dialoog gaan met een club om bijvoorbeeld een niveau hoger te spelen."

BELUISTER - Jeugdtrainer Bert getuigt: "Onlangs nog met 24-1 verloren":

"Voetbal beter maken"

Bij het begin van de metingen, 3 jaar geleden, eindigde maar liefst 1 op de 4 jeugdwedstrijden vanaf de U15 met een verschil van 5 goals of meer. De voorbije seizoenen heeft Voetbal Vlaanderen al clubs gecontacteerd met ploegen die vaak met monsterscores verloren of wonnen, met de vraag om hun teams in te schrijven in een reeks die meer overeenkomt met het niveau van de spelers. Sindsdien is het aantal wedstrijden met monsterscores gezakt naar minder dan 1 op 5.

Hoewel de reacties voorlopig positief zijn, benadrukt De Klerck dat het nog altijd maar om een voorstel gaat dat de federatie momenteel voorlegt aan de clubs. "Vanaf nu zullen die teksten worden opgemaakt en daarover wordt dan gestemd. Maar we geloven er wel in dat dit nodig is om ons voetbal sterker en beter te maken."

Meest gelezen