"Ik bestelde schoenen op TikTok, maar ze kwamen nooit aan": zo check je of een online shop betrouwbaar is

Om te weten of een online shop betrouwbaar is, kan je de tips volgen van het Europees Centrum voor de Consument. Hun 'WebshopCheck' geeft je handige tips waarmee je veiliger leert online shoppen. Zo vermijd je dat je het slachtoffer wordt van online fraude.

Xavier Taveirne is jouw WinWin-consumentenman. Deze week gaat er extra aandacht naar digitale inclusie, met extra lange afleveringen van 'WinWin', Iedereen Digihelper, van 9 tot 12 uur op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naarĀ winwin@radio2.be.Ā 

Nadat ze op het socialemediaplatform TikTok wekenlang elke dag reclame had gekregen van schoenen die ze zo graag wou, hakt de 15-jarige Rosie de knoop door: "Ik heb ze na lang twijfelen, besteld. Want in plaats van 110 euro, kostten ze maar 35 euro."

"Na mijn bestelling zag ik al meteen iets verdachts: de shop is zogezegd in Nederland gevestigd, maar de track & trace van mijn pakket vertrok vanuit China. Na een tijdje kon ik geen filmpjes meer vinden van die schoenen op TikTok, was de webshop verdwenen en ook de meldingen van track & trace", vertelt ze bij 'WinWin' op Radio2. De schoenen kreeg Rosie dus nooit te zien.

TikTok is een sociaal medium waar veel wordt geshopt, vooral door jongeren. Er zijn malafide organisaties actief die niet verkopen wat ze zeggen, en je dus geld proberen af te troggelen.Ā Als je toch winkelt via zulke platformen, check dan vooral eerst of de verkoper waarnaar je moet doorklikken, ook echt bestaat. Google het adres. Ontdek je dat het ergens op een absurde locatie ligt, dan is er iets mis.

Doe de 'Webshopcheck'

Omdat voorkomen beter is dan genezen, check je beter of de webshop waar je shopt, wel veilig is, voor je op 'bestellen' klikt. Het internet is een vrij anoniem platform en op socialemediaplatformen zoals TikTok heb je allerlei spelers, en dat speelt in de kaart van fraudeurs. De 'WebshopCheck'Ā van ECC BelgiĆ« helpt je daarbij.

Hier heb je een greep uit hun tips:Ā 

  • Als je moet doorklikken van Facebook, Instagram of een ander socialemediakanaal naar een nieuwe website: let dan extra goed op.
  • Kijk goed met welke webshop je te doen hebt: wat is de naam, de URL, wie zit erachter? Is het een buitenlandse of een Belgische webshop? Een naam met .be betekent niet automatisch dat het een Belgische webshop is.
  • Ziet de webshop er professioneel uit of staan er veel taalfouten en onduidelijke foto's op de site?
  • Kijk of je duidelijke contactgegevens vindt op de site. Staat er waar je terechtkan als je een klacht of vraag hebt?
  • Ga op zoek naar reviews: zijn er veel klachten van andere consumenten?
  • Check de betaalwijze: vermijd internationale transfers en betaal niet via een link in een mail.Ā 
  • Lees goed alle voorwaarden alvorens je iets bestelt.
  • Zelf het slachtoffer van een malafide webwinkel? Signaleer je probleem bijĀ het Meldpunt van de FOD Economie.

Beluister - Rosie vertelt in "WinWin" hoe haar bestelling via TikTok misliep

Meest gelezen