© VPRO

NRC beslist om cartoon over Abou Jahjah uit krant te weren

Het Nederlandse NRC Handelsblad heeft maandag besloten een opiniestuk van de omstreden Belgisch-Libanese publicist Dyad Abou Jahjah niet te voorzien van een cartoon van Ruben Oppenheimer. Eerder stond die cartoon wel op de website van de krant, maar na een “journalistieke discussie” is besloten de spotprent weg te halen. De tekening komt niet in de papieren krant terug.

In het opiniestuk bedankt Abou Jahjah Nederland voor de ruimte die hij kreeg in het VPRO-programma Zomergasten. In het artikel spreekt hij over zichzelf als “de grote boze wolf”. In eerste instantie plaatste NRC Handelsblad daarbij een cartoon van de grote boze wolf, die het opengesneden lijk van een van de drie biggetjes op zijn rug draagt. In het gezicht van de wolf was de beeltenis van Abou Jahjah verwerkt.

Adjunct-hoofdredacteur Egbert Kalse laat weten dat de beslissing om de spotprent niet in de krant te brengen, is genomen om de discussie of Abou Jahjah wel of niet een wolf in schaapskleren is niet opnieuw aan te zwengelen. “De afweging was: gaan we zijn mening extra nadruk geven met een cartoon van Oppenheimer en de discussie weer overdoen, of onthouden we ons van commentaar en gaan we niet opnieuw het debat aan’’, verduidelijkt Kalse. Uiteindelijk is voor het laatste gekozen, mede omdat de uitzending van Zomergasten alweer van een week geleden is. “Het is nu geweest.’’

Oppenheimer betreurt het dat de cartoon is verwijderd. “Ik vind het heel jammer dat hij is weggehaald, maar een cartoonist is afhankelijk van de hoofdredactie. Het is mijn taak zo scherp mogelijk uit de hoek komen, maar uiteindelijk maakt de hoofdredactie een afweging. Het is jammer, maar ik respecteer de beslissing.’’

Eerder op de dag had Abou Jahjah al via Twitter zijn ongenoegen laten blijken over de cartoon.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer