Russisch militair vliegtuig neergehaald: "65 Oekraïense krijgsgevangenen aan boord", zegt Rusland

In de Russische provincie Belgorod, aan de grens met Oekraïne, is een Russisch militair vliegtuig neergestort. Het Russische ministerie van Defensie zegt dat er 65 Oekraïense krijgsgevangenen aan boord waren. Rusland beweert dat Oekraïne het vliegtuig heeft neergehaald. Oekraïne zegt enkel dat het geen betrouwbare informatie heeft over wie of wat aan boord was.

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat een Il-76-transportvliegtuig is gecrasht in de provincie Belgorod. Volgens het ministerie waren in totaal 74 mensen aan boord van het vliegtuig: 65 Oekraïense krijgsgevangenen, zes bemanningsleden en nog drie anderen. Een speciale commissie van het Russische leger onderzoekt de crash ter plaatse.

De Russische gouverneur van Belgorod bevestigt op Telegram dat er een incident is geweest. Hij zegt dat alle inzittenden zijn omgekomen. Het Kremlin zegt dat het "de zaak bekijkt". 

BEKIJK - Dit is het moment wanneer het Russische transportvliegtuig crasht in een veld:

Videospeler inladen...

Rusland beschuldigt Oekraïne

Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zit Oekraïne achter de vliegtuigcrash. Het spreekt van een "onnoemelijk barbaarse daad". Het Russische leger zegt dat zijn radarsysteem de lancering van twee raketten vanuit de provincie Charkiv heeft gedetecteerd. Bewijzen daarvan zijn er niet gegeven.    

De voorzitter van de commissie Defensie in het Russische parlement, een man die ook generaal op rust is, zegt dat het vliegtuig is neergehaald door drie raketten. Het zijn types die het Westen aan Oekraïne heeft geleverd, klinkt het.

Het parlementslid zegt ook niet vanwaar hij die informatie heeft. Volgens hem heeft Oekraïne het vliegtuig doelbewust uit de lucht geschoten, om dan de schuld aan Rusland te kunnen geven.

Ook de Russische parlementsvoorzitter Vjatsjeslav Volodin beschuldigt Oekraïne ervan het vliegtuig neergehaald te hebben met Amerikaanse en Duitse raketten. "Ze hebben hun eigen soldaten gedood, terwijl hun moeders, vrouwen en kinderen op hen wachtten." Volgens Volodin beseffen de westerse landen niet wat voor regime ze ondersteunen, en moeten ze hun verantwoordelijkheid nemen.

Krijgsgevangenen of raketten?

Of de Russische claim klopt dat er krijgsgevangenen aan boord waren, is nog niet duidelijk. Bronnen in het Oekraïense leger meldden eerder vandaag dat er raketten in het vliegtuig vervoerd werden en het daarom werd neergeschoten. Dat schreven Oekraïense media. Later werd dat bericht weer ingetrokken.

De Oekraïense militaire inlichtingendienst liet in de loop van de namiddag weten dat ze geen betrouwbare informatie heeft over wat of wie aan boord was van het vliegtuig. Eerder had een woordvoerder van de Oekraïense militaire inlichtingendienst wel bevestigd dat er later vandaag een gevangenenruil gepland stond, maar het was niet duidelijk of de Oekraïense gevangenen al naar de afgesproken plaats waren vertrokken.

Het Oekraïense leger verwees in een verklaring dan weer naar de toenemende dreiging van Russische raketten op de regio Charkiv. Volgens het leger is er een verband met een toenemend aantal vrachtvliegtuigen richting Belgorod. "Het Oekraïense leger zal dan ook maatregelen blijven nemen om de leveringen te vernietigen", klinkt het, waarmee het lijkt aan te geven dat het dit vliegtuig heeft neergehaald omdat het mogelijk militair materieel vervoerde. 

Een Oekraïense instantie voor krijgsgevangenen laat weten dat ze de zaak onderzoekt. Het orgaan dringt ook aan om enkel officiële mededelingen over het incident te vertrouwen en benadrukt dat Rusland constant desinformatie verspreidt.

VN-veiligheidsraad zit samen over de kwestie

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, heeft gevraagd dat er woensdag een spoedzitting komt van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN). Moskou wil dat er opheldering komt over de crash van een Russisch legervliegtuig in de West-Russische regio Belgorod. Dat meldt het persagentschap Reuters.

Het gaat om een IL-76-toestel, zoals op deze archieffoto. Dat is een transportvliegtuig dat gebruikt wordt om mensen en militair materieel te vervoeren.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen