Vlamingen iets minder tevreden over hun gemeente: bekijk hier waar mensen het gelukkigst zijn

70 procent van de Vlamingen is tevreden over hun stad of gemeente. Dat blijkt uit de nieuwe Gemeente-Stadsmonitor van het Agentschap Binnenlands Bestuur. De grootste ergernissen van de Vlaming blijven snelrijders en zwerfvuil. Alle gegevens uit het onderzoek, ook van jouw gemeente, zijn online te raadplegen.

Uit de nieuwe bevraging blijkt 70 procent tevreden te zijn over hun gemeente of stad. Dat is een lichte daling, in 2021 was dat nog 75 procent. Bijna 8 op de 10 is tevreden over zijn buurt, al zijn dat lichte dalingen tegenover 2020. We duiken iets minder de natuur in dan in de coronaperiode, maar onze tevredenheid over groen stijgt wel: 4 op de 5 inwoners zijn tevreden. 

In Zuienkerke (89 procent), Koekelare (89 procent), Kalmthout (87 procent), Zulte (87 procent) en Dilsen-Stokkem (87 procent) zijn de inwoners het meest tevreden over hun gemeente.

De gemeenten of steden waar het laagste percentage van inwoners aangeeft tevreden te zijn, zijn Boom (47 procent), Machelen (52 procent), Zele (52 procent), Turnhout (52 procent) en Vilvoorde (53 procent).

De meest fiere inwoners wonen in Laarne, Knokke-Heist, Maarkedal, Brugge en Koksijde.

Hoe het is gesteld met de tevredenheid in jouw gemeente, kan je bekijken door hieronder op je gemeente of stad te klikken:

Gemeente-Stadsmonitor?

Met de Gemeente-Stadsmonitor peilt de Vlaamse overheid om de drie jaar naar de mening van de burger over 14 beleidsthema's, gaande van armoede tot wonen en van verkeer tot diversiteit. In totaal hebben 135.000 Vlamingen uit de 300 Vlaamse steden en gemeenten deelgenomen aan de burgerbevraging. 

Voor de Vlaamse stads- en gemeentebesturen zijn de resultaten van de monitor altijd een instrument om hun beleid te evalueren en eventueel bij te sturen.

Vertrouwen in lokaal bestuur daalt

Ook het vertrouwen in het lokaal bestuur is bevraagd. Met gemiddeld 29 procent zakt het vertrouwen gemiddeld met 5 procentpunten tegenover de bevraging uit 2000. Bijna de helft van de Vlamingen (47 procent) staat neutraal tegenover het gemeentebestuur. 

De bestuurders van onder meer Herne (57 procent), Vorselaar (56 procent), Glabbeek (53 procent), Lierde (53 procent) en Merksplas (52 procent) genieten het meeste vertrouwen. Leuven is de centrumstad waar de inwoners het meeste vertrouwen hebben in het lokale bestuur (51 procent).

In Boortmeerbeek ligt het vertrouwen in het lokale bestuur op amper 8 procent, zij zijn daarmee de slechtste leerling van de klas. Ook Sint-Truiden (13 procent), Zele (14 procent), Eeklo (15 procent) en Zwevegem (15 procent) scoren slecht.

Hoe zit het met het vertrouwen in het lokaal bestuur van jouw gemeente? Klik hieronder op jouw gemeente of stad:

15 procent van de Vlamingen geeft aan veel vertrouwen te hebben in de Vlaamse overheid. Het vertrouwen in de Federale overheid stijgt dan weer van 11 naar 13 procent.

Verkeer en zwerfvuil blijven probleem

Bij de Gemeente-Stadsmonitor van 2021  waren zwerfvuil en verkeer de grootste ergernissen. En ook nu geven 4 op de 10 Vlamingen aan regelmatig last te hebben van snelrijders en zwerfvuil. Al is de verkeershinder wel licht gedaald.

Ook de fietsveiligheid is voor veel Vlamingen toegenomen. De helft van de Vlamingen geeft aan dat ze veilig kunnen fietsen in hun gemeente. De centrumsteden scoren hier nog iets beter. Ook de trend van veilig naar school zet zich verder door. Al laten de gemiddelde scores nog veel groeimarge toe en zijn er grote verschillen tussen gemeenten. 

“Het is een bewuste keuze geweest om extra middelen te voorzien voor fietsen en fietsinfrastructuur. We zien nu ook de positieve effecten hiervan”, vertelt minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD).

Geluksgevoel

De monitor heeft ook gepeild naar het geluksgevoel van de Vlaming. 83 procent van de Vlamingen geeft aan gelukkig te zijn. In Sint-Martens-Latem ligt het geluksgevoel het hoogst (92 procent). De top drie wordt aangevuld met Bever (91 procent) en Voeren (90 procent). 

De minst gelukkige inwoners vinden we dan weer in Machelen (72 procent), Temse (75 procent) en Willebroek (76 procent). Opvallend, in alle drie de gemeenten daalde het geluksgevoel ten opzichte van 2020.

Samenleven in diversiteit

Onze samenleving wordt steeds diverser, en uit de bevraging blijkt dat 3 op de 4 inwoners neutraal tot positief staan tegenover mensen van verschillende herkomst. Dat is een lichte daling tegenover de vorige Gemeente-Stadsmonitor. Toen was dat nog 80 procent. De centrumsteden doen het nog iets beter dan gemiddeld.

Toch is minister Rutten positief: “Investeren in het sociaal weefsel werkt. Dat reflecteert zich ook in het vertrouwen tussen buren onderling. Gemeenten die actief kiezen om een extra inspanning te leveren rond samenleven, doen het ook in de cijfers goed. Samenleven in Vlaanderen gaat steeds beter tonen de cijfers."

Alle informatie uit de Gemeente-Stadsmonitor is online terug te vinden op de  website: gemeente-stadsmonitor.vlaanderen.be.

Gemeentebesturen en burgers kunnen daar alle verzamelde data raadplegen en downloaden.

Meest gelezen