© REUTERS

Veiligheid is voor UEFA-voorzitter Ceferin grootste bezorgdheid op EK voetbal in Duitsland: “De wereld wordt steeds gekker”

Aleksander Ceferin, de voorzitter van de Europese voetbalconfederatie UEFA, noemt veiligheid “zijn grootste bezorgdheid” op het EK voetbal van komende zomer in Duitsland.

Michael Van Damme
Bron: BELGA

“De wereld wordt steeds gekker. In deze tijden, waarin geostrategisch de wereld steeds meer dol draait, is de grootste bezorgdheid veiligheid”, zegt hij in een gesprek met de Britse krant The Telegraph. De 56-jarige Sloveen verwijst daarmee naar gewapende conflicten zoals de Russische invasie in Oekraïne en de oplaaiende Israëlisch-Palestijnse strijd. In beide gevallen zijn leden van de UEFA betrokken partij. 

Ceferin zat al twee keer rond de tafel met de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faser, die ook bevoegd is voor sport, en de twee zullen elkaar snel opnieuw ontmoeten in het kader van wat door de UEFA-baas “geopolitiek een compleet agressieve situatie” wordt genoemd. “Mijn vrees is niet alleen de stadions. Want de stadions, daar ben ik zeker van, zullen op een deftige manier beveiligd zijn. Maar er zullen fans rondlopen in de steden en de gemeenten.”

Grote toernooien zijn traditioneel altijd vatbaar voor bedreigingen vanuit terroristische of activistische hoek. Maar een kwalificatie van Oekraïne of Israël voor het EK tijdens de play-offs in maart, zou een extra dimensie kunnen geven aan die dreiging, erkent Ceferin. Niettemin heeft de UEFA-voorzitter vertrouwen in een normale gang van zaken. “Laat ons optimistisch zijn. Ik denk nog altijd dat alles goed zal komen met de steun van de Duitse overheid, die erop gebrand is ons bij te staan.”  

De eerste bal op het EK rolt op 14 juni in München. Precies een maand later volgt de finale in Berlijn. De Rode Duivels spelen er in de groepsfase tegen Slovakije, Roemenië en een team uit de barrages (mogelijk Oekraïne).

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer