AP 2019

Waarom het goed nieuws is dat vier nieuwe kolonies keizerspinguïns gelokaliseerd zijn op Antarctica

Op Antarctica zijn vier nieuwe kolonies keizerspinguïns ontdekt dankzij satellietbeelden. Dat brengt het totaal op 66 kolonies, een lichte stijging. En dat is contradictorisch te noemen volgens wetenschappers, want de keizerspinguïns hebben te lijden onder de klimaatverandering. Op de beelden lijken de kolonies ook te verhuizen en dat is extra goed nieuws.

Het gaat om drie kleine kolonies met elk minder dan 100 vogels en om één grote kolonie met ongeveer 5.000 vogels. Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat ze nu alle belangrijke kolonies op Antarctica (de Zuidpool) in kaart hebben gebracht, en vooral: de keizerspinguïns kunnen volgen.

British Antarctic Survey / Copernicus

In tijden van klimaatverandering is dat cruciaal, omdat de dieren met uitsterven bedreigd raken. Naar verwachting zal 90 procent van de keizerspinguïnkolonies uitgestorven zijn tegen het einde van deze eeuw.

Keizerspinguïns (de soort uit de animatiefilm "Happy feet" die tot 1,20 meter groot kunnen worden) hebben hun broedplaats op zee-ijs dat met de kust verbonden is. Zee-ijs vormt zich elke Antarctische winter rond het continent en smelt in de zomermaanden. 

Maar dat zee-ijs neemt af. In september van vorig jaar dobberde er rond de zuidpool 17 miljoen vierkante kilometer zee-ijs. Eén miljoen vierkante kilometer minder ijs dan het vorige laagterecord uit 1986. In 2022 alleen al zouden naar schatting 10.000 jongen gestorven zijn door de smeltende ijskappen. Ze verdronken of vroren dood toen het ijs brak. 

Foto ter illustratie: een kolonie bestaat vaak uit honderden tot duizenden keizerspinguïns.
AP 2019

De vogels moeten zich aanpassen om te overleven. Dat kan als ze naar nieuwe locaties kunnen verhuizen. Satellietbeelden bewijzen nu dat de keizerspinguïns dat ook doen.

Minstens één van de nieuw gelokaliseerde kolonies is een gunstiger onderkomen gaan opzoeken en is 30 kilometer naar het oosten (van Halleybaai) opgeschoven. Kolonies kunnen opgespoord worden door de uitwerpselen die ze achterlaten.

Een aantal keizerspinguïns is ook voorzien van een zendertje. Dat levert nieuwe inzichten over de afstanden die de vogels kunnen overbruggen. Uit die gegevens blijkt dat de volwassenen meer dan 100 kilometer per dag kunnen afleggen.

Meest gelezen